Deprese

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: od ledna minulého roku jsem měla zdravotní problémy (tedy já si to myslela že je to zdraví) tak mě moje paní doktorka posílala na různá vyšetření a všechny testy a vyšetření byly v pořádku.... tak jsem si říkala čím by to mohlo být.... pak se mi stávalo že se mi zničeho nic rozbušilo srdíčko a motala se mi hlava.. tak paní doktorka mě poslala k psychiatrovi ten mi zjistil mírnou depresy, předepsal mi prášky,tak jsem cca půl roků brala prášky a vše bylo OK,, jenže pak jsem si zapoměla párkrát vzít prášek a zjistila jsem že se už obejdu i bez nich, tak jsem je vysadila bez vědomí lékaře a cítila jsem se vážně o 100%LÉPE... měla jsem půl roku pokoj a stavy se mi zhorši až k myšlenkám na sebevraždu, podotýkám že se mi deprese oběvila bez jakéhokoliv stresu, tak se vás chci zeptat jestli by nebylo lepší zkombinovat léčky prášky a nějakou terapii??? léky to prý jen utlumí,, moc vám děkuji za odpověd. Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie. Dle mého názoru při užívání jakéhokoliv psychiatrického léku by člověk měl navštěvovat i psychologa (přesněji psychoterapeuta). Vědeckými studiemi a klinickými zkušenostmi je potvrzeno, že když už je potřeba začít léky brát, psychoterapie vylepšuje jejich účinky a z dlouhodobého hlediska pomáhá zabraňovat opětovnému vzniku potíží. Důležitá je také v přechodovém období, kdy se s medikamentózní léčbou končí. Vy jste bohužel léčbu přerušila bez konzultace s lékařem, navíc ze dne na den, a ještě jste neměla psychoterapeutickou podporu. V takové situaci se rozhodně může stát, že se Vám na chvíli stav výrazně zlepší, a následně o to víc zhorší, i bez zjevné příčiny. Doporučuji Vám vyhledat paní doktorku (nemusíte se ničeho bát, určitě Vás opět ráda uvidí) a jestli se s ní domluvíte na lécích, požádejte i o psychoterapii. Máte na ni nárok i bezplatně (na pojišťovnu - možná ji dělá i paní doktorka, a když ne, doporučí Vám tzv. klinického psychologa). Mrzí mě, že jste musela vlastní zkušeností přijít na to, že tyto léky si není dobré dávkovat dle vlastního pocitu. O to víc Vám držím palce a věrím, že tentokrát bude dosažení Vaší pohody stabilnější.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: