Deprese

Dobrý den paní doktorko.Mám takový dotaz.Minulý pátek jsem se nechala propustit z psychiatrické nemocnice v Černovicích,abych mohla na brigadu,protože jsem evidovaná na úřadu práce,ale už nic neberu.Byla jsem tam 5 týdnů a byla v poho.Toto byla 3 hospitalizace od března 2013.2 krát jsem tam byla s neurozou a panickou atakou.Tentokrát mě tam dovezla sanitka a bohužel jsem nadýchala 0,06.Takže mě přijali pro deprese a alkohol a na příjmu se ke mě chovali dost hrozně.Když jsem řekla,že se mi stále motá hlavou,že vyskočím z okna,tak se mě paní doktorka,zeptala,proč to okno neotevřu a nevyskočím.Jsem 5 let po rozchodu,který stále bolí a tenkrát mi začala myšlenka,že vyskočím z okna,ale přitom vím,že takto bych život ukončit nechtěla,takže jsem se musela přestěhovat k mamince a tady začaly problémy.Maminka je alkoholička,vypije denně litr vína a tvrdí,že alkoholička není a ani náš pan psychiatr,chodíme ke stejnému ji není schopnej říct,že je.Slíbila,že se půjde léčit,ale do půl hodiny mi z léčebny utekla.Navíc hrozně utrácí.Má důchod 11400Kč a za 10 dní nemá ani korunu a nenechá na nájem a na nic.Mám pocit,že moje problémy vyvolává její chování,protože,když jsem v léčebně,tak mi je dobře.Měla bych se tam vrátit,ale mám strach jak se ke mě budou chovat,ale vím,že paní doktorka z oddělení 6,kde jsem 2 krát byla je moc fajn.Prostě jsem se nechala propustit a hned se mi problémy vrátili,mám velké deprese,piju a stále se mi hlavou motá,že vyskočím z okna.Myslíte,že moje problémy můžou opravdu vyvolávat maminčino chování?Myslím,že ano a,že bych se do léčebny měla vrátit,ale z ní už k mamince ne.Jen problém je,že nemám bez peněz kam jít.Šla bych klidně i na ubytovnu jen,abych neměla deprese a stálou myšlenku,že vyskočím z okna.Jen problém je,že mám pejska a to je na ubytovně problém,ale vím,že nějak to vyřešit musím.Také se chci zeptat jestli si můžu zažádat o invalidní důchod.Někde začnu pracovat a pracuji,ale najednou se to nějak zlomí a nejsem schopna ani vylézt z postele.Mám trochu pocit,že trpím mánio depresí.Poraďte mi prosím,protože mám strach,že z toho okna opravdu vyskočím a taky jestli je někde v Jihomoravském kraji i jiná léčebna.Z Černovic mám strach,ale paní doktorce z oddělení 6 zavolám.Děkuji za radu a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za dotaz a za důvěru, kterou jste mi dala. Je evidentní, že Vám nyní není dobře, máte své starosti a ještě se staráte o maminku, která je asi alkoholička. Je pravda, že sklon k alkoholismu se často v rodinách dědí, tudíž i Vy máte problémy tohoto rázu. Je třeba, abyste byla v péči psychiatra, ale domnívám se, že by měl být jiný než má Vaše maminka. Asi Vám předepsal nějaké psychofarmaka, která se ovšem příliš neslučují s alkoholem, protože se potom mohou přidružit poškození jater, ledvin a samozřejmě mozku. Alkohol také sám o sobě může spustit nebo zhoršit deprese, dokonce může vyvolat i nutkavé myšlenky na sebepoškození nebo i sebevraždu. To může být i Váš případ, kdy máte nutkání vyskočit z okna. Měla jsem klientku, která skočila z okna, pád přežila, ale je na vozíku kvůli poraněné páteři. Myslím, že by mohla být užitečná hospitalizace v psychitrické nemocnici, kde byste mohla se sociální pracovnicí mohly zažádat o invalidní důchod. Já bohužel neznám seznam psychiatrických nemocnicí ve Vašem kraji, ale s tím by Vám měl pomoci Váš psychiatr, který Vás tam bude doporučovat. Také by Vám tam mohli pomoct při hledání chráněného bydlení, abyste nemusela po propuštění k mamince ani na ubytovnu, ale také s hledáním zaměstnání, případně chráněného zaměstnání. Oboje závisí na Vaší diagnoze a Vašem přístupu k léčbě. Abych se ještě vrátila k Vaší mamince, málokterý alkoholik se nechá dobrovoně hospitalizovat, protože si nedokáže představit, že by delší čas nepil a odvykacích stavů. Vždy si najde výmluvu, proč nyní nemůže jít do špitálu. Psala jste, že jste nyní sama, neházejte flintu do žita, většinou se nějaký partner objeví. Doufám, že Vám dovolí mít s sebou Vašeho pejska. Doufám, že jste našla odpovědi na své dotazy a držím Vám palce. Přeji příjemný den.,

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Poděkování | Od: Šárka | 25.8.2015 19:24
Dobrý den paní doktorko.Chci Vám poděkovat za rychlou a moudrou radu.Ve Všem máte pravdu a do léčebny půjdu.Jen se Vás ještě chci na něco zeptat.Myslíte si,že moji myšlenkou o vyskočení z okna mi dává mozek najevo,že se mám odstěhovat?Myslím si,že ano.Jeden den to je dobré a další špatné,jakona houpačce.Děkuji za odpověď.Šárka Růžičková.
reagovat
re:Poděkování | Od: uLékaře.cz | 26.8.2015 09:16
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x