Deprese

Poslední měsíce prožívám velké přepady nálad(např. smutek či znechucení, kvůli kterému nedokažu se donutit udělat cokoliv), většina z nich nemá konkrétní důvod. Často problemy se spaním (usnutím). Občasné pocity zbytečnosti a bezvýchodnosti. Byly chvílkové myšlenky o sebevraždě ale nálada se zase měnila k lepšímu a myšlenky zcela mizely. Může to být něco závažného nebo je to v pubertálním věku normální? Děkují předem za Vaší odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Píšete o změnách nálad, ale bohužel neuvádíte věk. Smutek a znechucení je normální, ale je důležité si všímat všeho co se děje okolo Vás. Často si myslím, že některé věci se nás netýkají, ale například situace doma, ve škole s přáteli, to vše se odráží na naší psychice, jistě i věková období. Své samozřejmě dělá i předvánoční čas, který sice káže, že máme být tzv. v pohodě, ale ono to bývá ku podivu před Vánocemi mnohem horší a souvisí to se situacemi a lidmi, kteří nás obklopují. Každopádně doporučuji se obrátit na terapeuta, psychoterapeuta. Nejednodušší by to mělo být na škole, tam je k dispozici školní psycholog, nebo školský metodik prevence. Ten by Vás měl odkázat dále, případně se můžete obrátit na naše Centrum pro rodinu www.dropin.cz , nebo www.helpnimi.cz k dispozici je také nové zařízení Inep na Praze 8, kde je k dispozici, řada psychologů a psychiatrů. Zkuste si stanovit sama pro sebe řád a určitě každý den alespoň maličkost, na kterou se budete těšit. Po terapeutické intervenci by měli neurčité pocity úzkostí zmizet, anebo je nutnější dlouhodobější terapie, terapie neznamená to, že by jste byla nemocná, ale znamená, že Vám pomůže ujasnit některé věci ve Vašem životě. Pěkné Vánoce Vám přeje Simona

Mgr. Simona Sedláčková
Mgr. Simona Sedláčková

Specializace: Adiktologie
Pracoviště: Centrum pro rodinu a Adiktologická ambulance, Drop In o.p.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: