Deprese

Dobry den, mam asi deprese. Jde o to, ze prestoze bych mel byt spokojeny, mam vlastni dum, spoustu penez, nemusim uz pracovat, tak me nic nebavi, nic nechci, nechci na dovolenou, za lidmi. Nic me dele nepotesi, jakakoliv cinnost mi nedela radost. Takze jsem schopny cele dny jen prosedet a prolezet a premyslet a jen vidim jak dny utikaji a nic z toho. Psychiatr mi predepsal Aurorix (moclobemid) 1-0-1, z pocatku to fungovalo, citil sem se spokojeneji a venoval se tech par zajmum co mam, ale casem se to zhorsilo, tak mi pridal davku 2-0-1 zase to na cas pomohlo, ale je to zpet. Nechtel mi dat jiny lek, pry "aurorix na me ucinkuje dobre" a predepsal 2-0-2 o dve tablety denne vic, nez je podle pribaloveho letaku maximum. Pry, ze delal nejake studije a je to bezpecne. Jenze mam obavy, ze to zase pomuze na cas a bude to stejne. V prubehu casu jakoby ubyva tech lepsich dnu a pribyva dnu co jen prolezim (ne u televize, proste jen lezim a premyslim, chodim na zpovednici na mobilu a zabijim cas necim, co me ani moc nebavi). Prave ze ani koukat na TV, filmy me nebavi. Kdyz se pak citim lip, dohanim ztraceny cas. Pritom ja vim, jake je to citit se spokojene a uzivat si zivota, ale nedokazu to posledni roky, jen prezivam. A ty lepsi dny tak nejak utecou a nestihnu se behem nich ani setkat s prateli, zajit na nejake akce. To uz mam fakt smulu a musim takhle zit do smrti, nebo by mi moh pomoct jiny psychiatr a jiny lek?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Romane. Aurorix je dobrý lék na zbavení úzkostí a smutné nálady, ale Vám již příliš nepomáhá, ani zvyšující se dávky. Pokud byste chtěl zkusit jiného psychiatra, máte volné pole. Na trhu je mnoho léků, které jsou moderní a mají lepší vliv na léčbu depresí s menšími nežádoucími účinky. Řekla bych, že váš stav by chtěl konzultovat s týmem odborníků a doporučila bych vám se nechat hospitalizovat na psychiatrickém oddělení. Tam by vám nasadily takové léky, které by vám vyhovovaly pod neustálou kontrolou vašeho měnícího se psychického stavu a prožívání. Vy jste mladý člověk, který má celý život před sebou a byla by velká škoda, abyste se takto zbytečně trápil v důsledku depresí. Domnívám se, pokud se rozhodnete pro hospitalizaci, se budete cítit lépe a depresi budete mít stále pod kontrolou. Také by se vám mohlo pomoci v průběhu psychoterapie pod vedením zkušených psychologů. Ať už se rozhodnete jakkoliv, máte to ve svých rukou. Děkuji za váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Další možnosti | Od: Mgr. Lada Skulilová | 23.6.2016 13:05
Dobrý den, Romane, popisujete svůj neutěšený stav, resp. pocit a také zmiňujete. že se v určitých cyklech (?) střídají lepší dny s horším obdobím. Neuvádíte, bohužel, co předcházelo nástupu těchto příznaků. Nevíme nic ani o Vašem (dřívějším) životním stylu. Všechno to jsou věci, které mohou hrát roli a bylo by potřeba je prozkoumat a případně se jimi zabývat. Modifikuji trochu slova paní doktorky z odpovědi výše: vy jste mladý člověk, který má celý život před sebou a byla by velká škoda, abyste skončil "na práškách".Ty bych nechala až jako další možnost, kdyby nic jiného nezabralo; je potřeba dát do pořádku nejen duši, ale i tělo - a tam můžete začít. Zajímejte se o pH Vašeho organismu (souvisí s psychikou!), postupně zvyšte venkovní pohybovou aktivitu a svalovou námahu, co to půjde, vyvarujte se všech návykových látek a aktivit (včetně zbytečného chození na mobil), přejděte na zdravou stravu (minerály, vitaminy ...). Můžete se pustit do meditací (jsou všestranně prospěšné) a případně do sebeléčby pomocí autopatie (doporučuji zejména, pokud nemáte sílu na nic z výše uvedeného). Jestli Vás oslabily nějaké události v minulosti, je potřeba se s nimi zpětně vypořádat, nejlépe s regresním terapeutem. Kombinace těchto postupů Vás z toho může dostat. Držím Vám palce.
Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka (kontakt na http://www.ulekare.cz/kdo-na-dotazy-odpovida)
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x