Deprese

7 let beru Cipralex. S přítelem jsme chtěli druhé miminko a po konzultaci s psychiatričkou jsem před otěhotněním snížila dávku na 1/2 tablety a postupně jsem jí brala ob den až dva. Byla jsem ujištěna, že plodu nic nehrozí. Po porodu jsem si lék vysadila kvůli kojení, ale deprese se do 3 týdnu vrátily a tak jsem volala psychiatričce, ta mi doporučila zpět nasadit a kojit i s lékem, volala jsem také na pediatrii, tam mi dr. řekla, že mám dítě odstavit. To dnes udělám a nasadím AD, ale bohužel mám obrovské výčitky, že jsem AD brala v těhotenství a nevím, jaký to může mít na mimi vliv. Strašně jsem toho prostudovala na internetu. Je to ještě hroší než deprese, je to na celý život a já nyní několik nocí už nespím, nemůžu jíst a v podstatě skoro existovat. Mám velký strach, že se to nespraví ani s AD, že se zblázním. Je to hrozné, nemyslím na nic jiného, než co jsem to proboha udělala. Celý život budu pozorovat své dítě, ale nejspíš se toho takhle ani nedožiji. Nevím, jak si pomoci, ale takhle existovat nemohu a potřebuji se starat o rodinu.

Odpověď odborníka:

Pro Vaše miminko bylo důležité, že jste v době těhotenství netrpěla depresemi. Deprese vyvolávají v těle reakce, které by pro něho byly daleko horší než malá dávka AD. V porovnání s tím je nežádoucí účinek Cipralexu v dávce 5 mg ob den či dva zanedbatelný. Vaše výčitky jsou zbytečné. Po porodu dochází ke zhoršení psychický obtíží. Proto i léčba je na místě.. Pro Vaše miminko je teď důležité, aby jste byla v pohodě. Jinak si vytvoří vzorec strachu, že svět je nepřátelský, že se má bát. A bude ho to provázet celý život. Vy jste udělala to, co bylo nejlepší, a stále se o to snažíte i nyní. Proto jste se rozhodla, že miminko odstavíte. Chcete pro něho to nejlepší. To je důležité. Ale prosím nestresujte se. Doporučovala bych Vám konzultaci s psychologem, aby jste přílišnou úzkostlivostí neškodila sobě či svým blízkým. Jsou ženy, které užívají daleko více léků a mají zdravé děti. Důležitý je celkově zdravý životní styl. Na to by jste se měla zaměřit.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Meningitidy
Články: Meningitidy
Při meningitidách bývají...
S Nutridrinkem připravíte zdravou snídani během několika minut
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Osteoporóza může ohrožovat i mladé lidi
Články: Osteoporóza může ohrožovat i mladé lidi
Většina lidí má osteoporózu...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: