Deprese

Dobrý den, dcera /20 let/trpí depresí, začala brát léky před 2 týdny, ale je šíleně unavená. Celou sobotu, neděli prospí, když se probudí má těžkou nechuť do života a velmi těžko vstává z postele. Říká, že bez léků se takto mizerně necítila, že byla schopna se aspoň donutit dělat něco do školy a vstát/také pospávala/. Zkušenosti s lékem, který ji byl nyní nasazen "Sertralin" již měla v sedmnácti a je pravda,že se školou to bylo dost těžké. Po vysazení léků asi rok se její prospěch velmi zlepšil. Tvrdí, že jí léky způsobují to, že nemá takový zájem být tolik důsledná co se týká školy. Pořád mluví o tom, že bez léků jí bylo líp a mě to děsí. Myslíte že změna léků by pomohla?

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Je mi líto,že máte takové trápení.Sertralin je skvělé moderní antidepresívum s jistým protiúzkostným účinkem.Plný rozvoj žádoucího působení bývá tak od 3.týdne aplikace,je tedy možné,že stav,který v současnosti dcerka prožívá,je jakousi směsicí původního nastavení a vstupních nežádoucích účinků/které většinou téměř odeznívají,jakmile se dostaví efekt vlastní léčby/.Sertralin ale není jediný lék,který pro úpravu depresivní poruchy používáme.Každopádně by dcerka měla mít pevný kontakt s ošetřujícím lékařem-ať už jím je praktický lékař nebo psychiatr.Bylo by dobré s ním důkladně probrat veškeré pochybnosti,tak,aby dcerka chápala své léčení jako opravdu "své"-tedy přijímala i léky jako sloužící pomocníky,ne nepřátele..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: