Deprese po cmp

Matka 25/11 krvaciva CMP do thalamu. Pote rehabilitace a lecebna Kosumberk. Nyni chodi, je samostatna. Nemuze ridit auto a nejde vzdalelost delsi nez 400 metru, spatne vidi na leve oko, brneni v leve polovine tela. Cely zivot sklony k manipulativnimu chovani. Nyni je zla, citove vydira, navaly vzteku smerovane proti nejblizsim. Tohle pry neni zivot, nechce se nikoho o nic doprosovat. Pritom vsichni radi pomahame. Jedna se o projev manipulatora a mam kontaktovat psychologa nebo jde o depresi a mam se obratit na psychiatra? Myslim, ze nas mamka jen vydira, ale nerada bych ji ublizila. Matce je 62 a do ikru byla velmi aktivni a chodila do prace (tapetarka). Moc dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kateřino. Když je někdo narozený manipulátor, je velká pravděpodobnost, že jím bude i ve vyšším věku. CMP může psychiku postiženého ovlivnit a ten se pak chová divně a zle, především v kruhu rodiny. Musíme se vcítit do člověka po CMP, která ho silně omezuje, tzn. neurologické potíže jako je brnění částí těla, poruchy vidění, nervové výpadky apod. Takový člověk potom bojuje proti potížím, kterým nerozumí. silně ho obtěžující a neví, co s nimi. Takoví lidé mají vztek na sebe. na své nejbližší a na celý svět, protože už nemůže dělat to co dříve před CMP. Doporučila bych vám se objednat k neurologovi, kam už asi chodíte, psychiatra, který Vám může napsat antidepresiva a anxiolytika proti úzkostem. Nakonec byste mohli zkusit psychologa- psychoterapeuta, který Vám může pomoci překonat těžké chvíle s maminkou. Děkuji za Váš dotaz, přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x