Deprese, zhoršení paměti

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Zhruba před rokem jsem zažívala psychicky náročné období, objevilo se brnění končetin, nespavost, úzkosti a neuroložkou mi byl nasazen cipralex, který jsem užívala cca 10 měsíců. V době užívání léku jsem se cítila dobře. Nyní jsem již 2 měsíce bez cipralexu a sleduji u sebe zhoršení paměti, opětovné brnění a hlavně se mi trochu pletou slova, hlavně teda v mysli. Vím, že si musím zajít pro něco do koupelny, ale v hlavě mě napadne, že musím do kuchyně. Nebo vím, že si chci vzít jablko, ale napadne mě hruška, banán..Taky se mi v hlavě pořád jakoby "přehrává" nějaká písnička, kterou jsem slyšela třeba před týdnem a nejde to přestat. Tomu vůbec nerozumím. Jinak to stresové období souviselo s partnerem, který se ke mě choval despoticky, srážel mi sebevědomí a byl agresivní. Vztah trval deset let, za tu dobu jsem měla spoustu stresů a ta hudba a pletení slov jsem zaznamenala v době, kdy už jsem na tom byla velmi psychicky špatně a zvažovala jsem rozchod s partnerem, který jsem naštěstí zdárně dotáhla do konce. Nyní nemám stres žádný, partnerský vztah mám spokojený, rodina v pořádu a práce taky. Ještě bych dodala, že jsem měla i poměrně složité dětství, otec byl alkoholik a agresor, zažívala jsem hodně stresů. Dovede mi prosím nějak vysvětlit mé myšlenkové pochody v hlavě? Myslíte, že je to od psychiky a stačilo by pouze zajít k psychologovi? Moc děkuji za odpověď..

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Lenko, to, co popisujete, je stejně jako před časem, projev úzkostné poruchy. Myslím si, že psycholog by Vás stejně jako já poslal za psychiatrem, protože léčba antidepresivem – a cipralex je výborný – je to pravé, co to potřebuje. Na to, aby člověk trpěl úzkostí, nemusí být zrovna ve stresu. Je to otázka rovnováhy mozkové chemie, která může být vyčerpaná ještě dlouho poté, co stres už nepůsobí. Obecná doporučení dokonce tvrdí, že v případech podobných Vašemu, se má první léčba držet 18 měsíců, aby se všechno sesedlo. Držím Vám palce a přeju rychlý návrat pohody.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x