Desenzibilizace po anafylaktickém šoku-bodnutí sršněm

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, začátkem srpna 2015 mě bodnul sršeň do oblasti klíční kosti, během pár minut se u mě poprvé v životě objevila silná alergická reakce která velmi rychle přešla do anafylaktického šoku, RZP mě našla v bezvědomí, křečích, pomočenou, pokálenou, pozvracenou...Po potvrzení alergie jsem začala desenzibiizaci u alergologa. Již po třetí dávce jsem po třech hodinách od aplikace cítila velmi silnou dušnost, otekly mi paže, měla jsem hořko v ústech a bušení srdce a chvílemi jsem viděla černo. Raději jsem si píchla epipen a zavolali jsme RZP, byla jsem přes noc v nemocnici a ráno jsem byla propuštěna domů. Včera, tj. 17.2.2016 mi byla aplikována znovu desenzibilizace, nižší dávka než minule, už v čekárně se mi zase udělalo nevolno, krevní tlak jsem měla přes 190/110, i když ho mám jinak nízký. A ještě několikrát se během večera mnou přehnala taková jako by vlna kdy mi nebylo dobře. Pan doktor se domnívá, že to není reakce na očkovanou desenzibilizaci ale "vzpomínka" na prodělaný anafylaktický šok. Že je to odpověď mého organismu silným stresem. Je možné se tohoto nějak vyvarovat? Chci v léčbě pokračovat, ale strach že se bude vše opakovat, je silnější. Nedokážu ten zážitek-bodnutí sršně s následným šokem vymazat z hlavy. Prosím Vás, napíšete mi svůj názor? Snažím se, abych žila normálně, chodím do práce, vychovávám syna, pořád to ale v mozku zůstává. Děkuji za radu. Vážím si Vaší práce. Kamila

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete zkusit nějakou psychoterapii, na silně stresové zážitky je to výborná metoda a je ještě dobré časové období s tím něco udělat (tvrdí se, že ideální je začít do dvou let od zážitku) - tzn objednat se u nějakého akreditovaného psychologa s kurzem z kognitivně behaviorální terapie + současně pokračovat ve velmi malých desenzibilizačních dávkách.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: