Desinfekce ovoce a zeleniny

Dobrý den. Manžel trpí vážným jaterním onemocněním, dle lékaře by pro něj další žloutenka mohla mít fatální následky. Snaží se jíst zdravě. Prosím, jak ale důkladně očistit ovoce a zeleninu, třeba mrkev a jablka, aby se minimalizovala možnost nějaké nákazy /třeba právě žloutenkou/, ale nebylo nutné potraviny okrajovat a tím je zbavovat vitamínů, které bývají právě hodně ve slupce atd.? Stačí opravdu jen důkladné omytí vodou, nebo by bylo lepší je nejprve opláchnout třeba v hypermanganu nebo podobném prostředku a teprve potom opět ve vodě? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důkladné omytí ovoce a zeleniny pod proudem teplé vody by mělo být dostačující. Za zvážení by také stálo očkování proti žloutence v případě, že není toto očkování u manžela kontraindikované.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: