Dg.s8260

Dobrý den, pane doktore, před pěti dny jsem si zlomila vnější kotník, dg. S8260 - nedislokovaná fraktura dist. fibuly Weber A. Na dva dny jsem byla, kvůli předchozí trombóze v lýtku hospitalizována, nyní si píchám doma Fraxiparine. V nemocnici mi řekli, že nechodící sádra bude na 6 týdnů. Dnes, při návštěvě jiného chirurga (v místě mého trvalého bydliště, nikoliv místa úrazu) a zasádrování mi bylo sděleno, že se bude sundávat již za tři týdny, což je polovina původního času a že od zítřka již mohu našlapovat na podpatek.Trochu se obávám, aby se nic neuspíšilo. Můžeme obecně říci, jak dlouho je doporučená doba fixace? Jak dlouho si mám ještě píchat Fraxiparine? Za jak dlouho (v případě bezproblémového průběhu) mohu kotník plně zatížit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

V sádře s podpatkem zatěžovat můžete ihned. Imobilisace zálěží na typo, tvaru lomné line, ale může být opravdu kratší než 6 týdnů. Není vyloučeno, že původně stav zhodnotili jako možný posun mezi kosti lýtkovou a holenní, že hodnotili poškození vazů, kde délka znehybnění je delší. Zkrácení podle chirurga asi bude možné, podle stavu po sejmutí sádry případně ještě krátkodobě polotuhá ortéza. Fraxiparine po tromboze zhodnotí cévní chirurg, obvykle minimum je 6 týdnů, ale podle pacienta i podstatně déle. Řiďte se cévním lékařem. A nálezem na končtině, případně provedení ultrazvukového vyšetření pokud bude nutné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: