Diabetes?

Dobrý den,před několika dny mi z odběrů krve zjistili,že mám vysokou hladinu cukru v krvi,ale v moči nic není.Již přes rok mám otevřenou a hnisající ránu na noze a nikdo s tím nic nedělá.Může to být začínající DM? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vysoká hladina cukru v krvi se vždy musí dovyšetřit a diabetes či jeho předstupně potvrdit či vyloučit. Diabetes je jistý, pokud hladina glukozy nalačno je 2x po sobě více než 7,0. Pokud je glykemie pod 5,6, lze diabetes vyloučit. Pokud je glykemie v rozmezí 5,6-6,9, provádí se orální glukozový toleranční test (měří se glykemie po vypití určitého množství glukozy) a podle výsledků se jedná buď o diabetes, nebo jeho předstupně - hyperglykemii nalačno či poruchu glukozové tolerance. Jak diabetes tak jeho předstupně se musí sledovat a léčit. Takže odpověď na Vaši otázku je - ano, mohlo by se jednat o DM. Nález v moči není rozhodující. Doporučuji Vám co nejdříve navštívit lékaře - diabetologa. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: