Diabetes

  • Dotaz od: František
  • Publikováno: 29.11.2014
  • uLékaře.cz

Jde o mou maminku o kterou se starám,má 80let,nevidomá důsledek diabetu,picháme Novorapid 24-14-18 a Lantus vbečer 18j.vedle dabetu je kardiak,infarkty,fibrilace síní...Máme problémy v poslední době s palci na nohou zarudlé( škube v nich), bolesti pat taktéž zarudléa tvrdí ,že přestává cítit chodidla.Je z toho nějaké východisko ,jak ji pomoci. Děkuji

Odpověď odborníka:

V první řadě je nutno, aby byla dobře kompenzovaná cukrovka ( hodnota HbA1c má být měřena každé 3 měsíce a nemá přesahovat 53). Může se jednat o projev infekce, v tom případě je nutné nasazení antibiotik. Může jít o poruchu prokrvení - vhodné ultrazvukové vyšetření nebo alespoň orientační změření kotníkových tlaků u praktického lékaře. A může být přítomna i diabetická distální polyneuropatie, kde by bylo na místě neurologické vyšetření. Nelze vyloučit dnu (u každého diabetika se provádí 1xročně odběr kyseliny močové). Pokud je pacientka nepohyblivá, na patách mohou být počínající dekubity (otlaky). Uvedená vyšetření zajistí praktický lékař nebo diabetolog. Zde také vhodný předpis analgetika, popř. antibiotika, léku na zlepšení prokrvení a na zlepšení funkce periferních nervů (např. Milgamma). Volně prodejný je např. preparát Magne B6.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: