Diabetes a 2.těhotenství

Jsem diabetička I.typu již 26 let poměrně dobře kompenzovaná.Mám 6letou dceru (zdr. v pořádku). Zhruba rok po porodu mi na alrgologii a imunologii zjistili sennou rýmu, která je pouze sezonní záležitostí a 2 roky na to mi byla na Gastroentrologii zjištěna Celiakie (tady nechápu, proč mi nebyla celiakie zjištěna již tehdy když mi dělali testy na co jsem alergiská). Po dodržování všech diet se cítím poměrně dobře a dokážu i s dietami žít plnohodnotný život. Mám pátým rokem zavedené stříbrné nitroděložní tělísko a s manželem uvažujeme o 2 dítěti. Jsme si všech následků vědomi, které se můžou následkem těhotenství jak u mně tak u miminka projevit. Ale řekněte čistě teoreticky v dnešní době medicíny je to druhé těhotenství nemožné ? Co bych vlastně měla podstoupit za vyšetření abych věděla, že moje tělo je schopné 2.těhotenství zvládnout ? Předem moc děkuji za odpověď a za Váš čas nad tímto dotazem strávený ...

Odpověď odborníka:

Vážená paní Lucie, žádné z Vašich onemocnění není kontraindikací těhotenství. Zásadní vliv na vývoj plodu a zdraví dítěte má diabetes. Z tohoto důvodu se doporučuje častější sledování a přísnější režim těhotných diabetiček. Podrobné informace pro pacientky najdete např. na webové stránce Fakultní nemocnice Motol (http://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-dospele/interni-klinika-uk-2lf-a-fn-motol/pro-pacienty/informace-o-diabetes-melitus/diabetes-mellitus-1typu-a-tehotenstvi). Doporučuji Vám domluvit se s Vaším diabetologem na standardním postupu doporučených vyšetření před otěhotněním, po dobu těhotenství a po porodu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: