Diabetes a condrosulf

Dobrý den pane doktore, chci se optat na možnost užívání preparátu Condrosulf, nebo podobného preparátu obdobného složení u diabetu 2. Užívám Glucophage a Trajenta ,dle mé paní doktorky mám diabetes velmi dobře stabilizovaný. Četl jsem, že je dobré být opatrný při užívání tohoto preparátu při cukrovce. Chci užívat tyto doplňky, neboť o víkendu chodím 60 až 70 km a začínám cítit po zátěži kolena. Po odpočinku je to dobré. Nebo je to zbytečné a už s tím nemohu nic dělat a budu muset turistiku omezit a preparát je k ničemu? Děkuji Petr P.

Odpověď odborníka:

Condrosulf užívat můžete bez ohledu na cukrovku, nedomnívám se, že by měl vést k zhoršení cukrovky. V souhrnu informací o přípravku toto varování sice je, ale nemyslím si, že by bylo založeno na reálném riziku. Celkově je účinek Condrosulfu poměrně malý - pokud Vám však pomáhá a bolesti jsou menší, určitě ho užívat můžete. Turistiku určitě neomezujte kvůli bolestem kloubů. Spíše je vhodné pohyb rovnoměrně rozložit, podle možností i do pracovních dnů, o víkendu se nepřepínat. Pokud nemůžete chodit v pracovní dny z časových důvodů, aspoň zařaďte chůzi např. ze zaměstnání domů, vystupte o dvě zastávky dříve. Jako pro mladého diabetika je pro Vás životně důležité, abyste se pohyboval - udržíte si tak dobrou kompenzaci cukrovky a zamezíte tak vzniku cévních změn, které vedou k postižení očí, nervů, ledvin. Navrhuji: ortopedické vyšetření - rentgen obou kolenních kloubů k posouzení přítomnosti ev. artrotických změn. I pokud se artróza prokáže, není chůze překážkou, protože tak posílíte svalový aparát a kloub zpevníte a odlehčíte mu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: