Diabetes cukrovka

Dobrý den, mojí mamce (60 let), asi před 5 lety zjistili vyšší hladinu cukru v krvi, lékařka ji nasadila dietu a její hladina je pohybuje okolo 5,6 až 6 při ranním měření. Nyní prodělala virózu a cukr si rozhodila, lékař ji napsal prášky Siofor 500, cukr měla okolo 6,8. Nyní se jí opět cukr srovnal i bez prášků. Lékař jí řekl, že prášky má brát. Proto se ptám je to nutné? Stále drží dietu, sportuje a její váha je 63 kg.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Rozhodnutí, kdy a jakým způsobem zahájit léčbu diabetu, skutečně může učinit jen ošetřující lékař s kompletní znalostí zdravotního stavu i historie dané osoby. Takto po internetu, na základě jednoduché informace a bez přímé znalosti pacientky, by nebylo zodpovědné činit konkrétní doporučení. Není mi úplně jasné, jestli maminka začala Siofor užívat, či zatím nikoliv. Virové či jiné infekční onemocnění skutečně může kontrolu hladiny cukru v krvi zhoršit, a toto zhoršení může (ale také nemusí) být jen dočasné. Pokud tedy zhoršení nebylo dramatické, tak lze dle mého názoru vyčkat určitou dobu po odeznění virózy, a poté učinit rozhodnutí, zda je nasazení léků na místě. Léčba se ovšem neřídí hodnotou cukru v krvi (glykémie), ta není příliš vypovídající. Důležitější je hodnota tzv. glykovaného hemoglobinu (odráží dlouhodobější kolísání glykémie), kterou neudáváte, a dále je nutno vzít v potaz celou řadu dalších parametrů a rizik. Podle současných doporučení by měla být u každého pacienta s diagnózou diabetu 2. typu zahájena jak režimová opatření, tak farmakologická léčba, kdy je lékem první volby právě metformin (Siofor). Pokud tedy Vaše maminka splňuje kriteria pro diagnosu DM2, je léčba Sioforem opravdu na místě. Hodnota lačné glykémie pro diagnosu DM2 je 7,0 mmol/l - tedy glykémie Vaši maminky 6,8 se této hranici již velmi blíží, resp. je možné, že maminka splňuje jiná kriteria pro diganosu diabetu, která já z Vaší informace nemohu vyčíst. Věřte, že léky se pacientům s diabetem předepisují proto, že (dle znalostí podložených rozsáhlými vědeckými studiemi) znamenají snížení celkového rizika, nikoliv opačně. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: