Diagnostické omyly

Zdravím, mám možná trochu netypický dotaz. V posledních týdnech jsem po menších problémech (extrasystoly, občasné píchání ma hrudi) prošel několika různými typy vyšetření srdce, od klasického EKG přes Holtera až po ergometrii. Nějaké nálezy byly, ale nic významného, žádná léčba tudíž není v plánu. Co mě zajímá je, zda se může stát, že se dlouhodobější problém (kterýkoliv) zrovna v době vyšetření aktivně nevyskytne a tudíž nebude zaznamenán, přestože v srdci je. Neptám se tedy na selhání lidského faktoru v diagnostice, ale na možnost, že problém při komplexním vyšetření srdce nebude zaznamenán, i kdyby tam byl - jak velká je přibližně pravděpodobnost, že k něčemu takovému dojde? Může se pak tedy hypoteticky stát, že pacient projde všemi srdečními vyšetřeními, nebude mít žádný významný nález, a přesto může dojít ke komplikacím vedoucím třeba až ke smrti v souvislosti s dlouhodobým onemocněním, které existovalo už v době testů (samozřejmě se neptám na to, jestli může člověku srdce onemocnět bezprostředně po negativních testech, ale zda komplikace, které mám už několik měsíců, mohou vést k neočekávaným potížím i navzdory vyšetřením)? Omlouvám se za složitost dotazu a doufám, že rozumíte směr mé otázky. V zásadě se ptám na to, jestli po negativních vyšetřeních srdce, které neprokázaly žádnou vážnou anomálii, jež by bylo třeba léčit, mohu být klidný ohledně funkčnosti svého srdce... díky moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotaz chápu. Jsou případy, kdy jsou negativní testy, ale vyšetřovaná osoba je nemocná. Vždy se pracuje s určitou pravděpodobností. Každý test na určitou pravděpodobnost je negativní a připouští variantu, že nemoc neodhalí. V případě, že jsou testy, které jste vypsala negativní, a přetrvává podezření na chorobu, může lékař přistoupit k invazivnímu vyšetření. To má zase nevýhodu, že se do pacienta zavádí vodiče, podává kontrastní látka, to má také svoje rizika. Vždy záleží na posouzení lékaře, jak bude postupovat. Dále je také důležité rozhodnout, zda-li je člověk ohrožený na životě. Pokud ve Vašem věku máte dosavadní vyšetření negativní, nejste ohrožen náhlou srdeční smrtí.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Články: Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Pokud máte potíže s tuhou...
Plané neštovice
Články: Plané neštovice
Varicella neboli plané...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Články: Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Zánět močových cest je...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: