Diagnostika spály

Tříletá dcera je léčena antibiotiky kvůli podezření na spálu. Paní doktorka jí nasadila ATB bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření. Bohužel jsem nevěděla, že se může udělat streptest a CRP a léky jsem jí začala dávat. Nyní mě mrzí, že bere ATB třeba zcela zbytečně a pokud spálu opravdu má, tak by bylo dobré to vědět. Takto nevím vůbec nic. Proto se chci zeptat, zda je možné provést nějaké vyšetření během léčby nebo po ní, které by spálu (resp. kontakt se streptokokem ) potvrdilo nebo vyloučilo ( ASLO ? ). Pro úplnost uvádím klinické příznaky onemocnění: nejprve teploty kolem 38°C střídavě s normální teplotou, po dvou dnech se objevila vyrážka na hrudníku a zádech, která se rozšířila na celé tělo ( končetiny, obličej ) - červené skvrnky 1-2 mm, nevystupující, v krku prý červené, ale nebolelo jí v něm, únava. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jitko, spála má klasický klinický obraz zarudlého hrdla, vyrážky a horečky a zkušený lékař ji bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření pozná. Neléčená spála má horší následky (tzv. poststreptokokové sterilní následky - závažné postižení kloubů, srdce a ledvin) než léčení spály antibiotiky. Není třeba se obávat, že dcera užívá antibiotika. Většinou se podává penicilin (pokud na něj není alergie), který není nijak toxický.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
odpeved na dotaz ci na neco jineho | Od: Alex | 18.3.2016 17:09
Ten kdo si umi googlit co je Aslo, tak urcite umi
googlit i poststreptokokové sterilní následky.
Pani jiste chape, ze lecit spalu pomoci penicilin
ATB je spravne, jeji dotaz smeroval jinam....Da
se dotatecne (napr pres ASLO zjistit zda slo o
spalu? resp potvrdi ASLO posleze nebo behem
lecby, ze dite prodelavalo streptokokovou
infekci, coz by ji ujistilo, ze se s ATB rozhodli
spravne). Btw proc MuDR neudelala alespon CRP
(uz to ji mohlo utesit, ze podava ATB spravne).
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovinu žlučníku je těžké odhalit včas
Články: Rakovinu žlučníku je těžké odhalit včas
Asi 10 cm dlouhý žlučník je...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost
Články: Chcete si otestovat partnerovu plodnost? Máte možnost
Toužíte po miminku a ráda...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vaginální výtok: poznáte, co je normální, a co už ne?
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Kampylobakterové nákazy
Články: Kampylobakterové nákazy
Kampylobakterové nákazy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: