Diagnóza bechtěrevovi choroby

Dobrý den, byla mi diagnostikována bechtěrevova nemoc. Chtěl bych předně poprosit o interpretaci zprávy, kterou jsem obdržel: Obj orient, Kp komp, 150/80, ruce DIP, PIP MCP RC bpn, ramena drásoty, C páteř volná, myogelosy dx, mírný hypertonus parav sv., Th skol, Ls parav spasmy, Si nebol., thomayer k zemi, Schober +5, FW 8, KO v normě, gly, ASLO, RF, urea, krea, kys močová, JT - vše v normě CK 4.9, CB, C3, C4, thyreoid hom, vše negat, moč chem + sed: neg Borelie posit jen IgG, ANA, ENA neg, antidsDNA neg, anti CCP neg HLA B 27 posit rtg c páteře blok postavení C2-C5, proc transversi C7 hraniční délky rtg LSstp M Scheuerman, jinak bpn rtg SI - sin, dx růžencovitá s kondenzací kostní struktury odpovídá tzv pestrému obrazu Dg: M. Bechtěrev I st - sacroileitis I sin HL B 27 posit s tp opak irridocyklitidách stp pareze n. thoracicus I.dx 2011 nejasné etiol vertigo - z neurol nejasné etiol hypertenze od 2011 Mám určitě pochybnosti o diagnóze bechtěrevovi nemoci. Moje příznaky příliš neodpovídají tomu, co jsem se dočetl. Občas mě sice bolí záda, ale většinou na různých místech a bolest netrvá více než pár dní. Mívám spíše bolesti a zatuhnutí krční páteře (ovšem také nijak časté). Rozhodně mě nebudí ze spaní a neprobouzím se ztuhlý. Trápí mě spíše obecné kloubní obtíže, které začali teprve před třemi týdny. Jedná se o stěhovavou bolest (kolena, lokte, prstní klouby), zejména pálení, brnění. Netýká se to jen kloubů, občas mě takto pálí i svalstvo. A také mě trápí závratě a pocity jakéhosi došlápnutí na prázdno - řešeno na neurologii - bez nálezu. Byl mi předepsán Salazopyrin. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda se z rentgenu musí poznat, že se skutečně jedná o Bechtěrevovu chorobu? Nebo zda to může být jiný kloubní zánět způsobený něčím jiným? V rodině, pokud vím, nikdo touto nemocí netrpí. Domnívám se, že mé potíže jsou způsobeny chronickou boreliózou (viz pozitivní hodnoty IgG, přesnou hodnotu nevím, nicméně paní revmatoložka zmínila, že jejich hodnota je poměrně vysoká, nicméně se tím nadále nezabývala). Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Bechtěrevova choroba to opravdu být může. Může to ale být i její realtivně latentní forma, nemáte v krvi známky aktivity procesu, to znamená, že léčba Salazopyrinem je více méně terapeutický pokus. popisované potíže i změny vypadají na chronické funkční, dosud špatně či nedostatečně řešené aktivní fyzioterapií a sousatvným cíleným cvičením., A´t se o BCH jedná či ne, stejně tato cesta léčby je nyní na místě. Borreliozu vidím spíše jako možné zhpršující faktor, který není radno podceňovat. bylo by vhodnés e s Vaší revmatoložkou dmlouvit na krevním došetření či kontrolním odběru s vyšetřením ve specializované laboratoři, eventuálně přímo konsultovat lékaře na "Klinice infekčních chorob". Často ono "krevní hodnocení " pomocí testů a kontrolních testů je schopeni internista , to ale je spíše na schopnostecha zájmu nkonkrétního odborníky. Podcenit však nedoiporučuji.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: