Diagnoza celiakie - protilátky negativní

Dobrý den paní doktorko, mám dlouhodobé potíže s trávením - časté křeče v břiše s následnými průjmy nebo naopak velké nadýmání a zácpa, před stolicí vyjde velké množství hlenu (konzistence jako hustějsí slina) Otec zemřel v 53 letech na rakovinu, obtíže měl podobné, bohužel zjistilo se v takovém stádiu, že nebylo možné určit původní ložisko, po 10 dnech v nemocni zemřel. Mně je 37 let, požádala jsem o vyšetření na gastroenterologii - provedena kolonoskopie a gastroskopie. Kolonoskopie v pořádku, při gastroskopii odebrali vzorek dvanáctníku na biopsii, jelikož se jim nelíbila sliznice. Z výsledků pak vyšlo podezření na celiakii s doporučením na odběr protilátek. Moje praktická lékařka mi zaškrtla pouze IgA, výsledek je negativní. Nevím co si teď o tom myslet, zda by se nemělo udělat ještě nějaké vyšetření, protože nechápu z jakého důvodu je tedy sliznice ztenčená. Jaký byste mi doporučila postup? Neměla by se vyšetřit třeba ještě slinivka nebo žlučník? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kritérií pro stanovení diagnózy celiakie je více a negativní výsledek IgA ještě nevylučuje tuto nemoc. Bohužel ani výsledek biopsie nemusí být vždy průkazný. Pokud bezlepková dieta zmírní výrazně obtíže, je tato diagnóza velmi pravděpodobná. Při přetrvávajících obtížích se obraťte na gastroenterology. Slinivka a žlučník nedělají typicky tyto obtíže.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření zpomaluje růst u chlapců
Články: Kouření zpomaluje růst u chlapců
Během čtyř let průměrný...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Umíte první pomoc? Měli byste… Můžete tak zachránit život!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergická reakce na amoxicillin po polibku
Články: Alergická reakce na amoxicillin po polibku
Anafylaktické reakce...
Magnetická rezonance pomůže odhalit nádor na mozku
Články: Magnetická rezonance pomůže odhalit nádor na mozku
Nádory hypofýzy se mohou u...
Obřízka? Proč by ne?!
Články: Obřízka? Proč by ne?!
Je to jenom kousek...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: