Diagnoza lumbago s ischiasem. mnohočet. postižení páteře

Prosím o přeložení výsledku CT vyšetření (z 24.9.2012). Je mi 48 let, tyto problémy mám již 2 roky a stále se zhoršují. Před rokem jsem musela skončit práci jako prodavačka a nyní jsem nezaměstnaná. Rok a půl denně cvičím cvičení SM systém dle dr. Smíška. Prosím o radu jak dále pokračovat. Děkuji. Segm. L3-4: norm. AP šíře sp. Kanálu 18,5 mm. Bulging disku, dors. do 2 mm, bez komprese durál. vaku. Bez foraminostenosy, kořeny volné. Lehčí spondylartrosa. Segm. L4-5: AP šíře sp. kanálu 20 mm. Snížení meziobratl. prostoru dors. se sklerotizací a drobnými nepravidelnostmi přilehlých krycích plotének, prominence malého dors. osteofytu v mediál. čáře dors. do 2,5 mm. Dors. ptooruse disku, VPRAVO paramediálně až náznak drobné hernie s prominencí dors. do 5,5 mm, s lehkou impresí durál. vaku. Poněkud těsnější Fl vlevo, kořen L4 v kontaktu s protrusí, bez komprese. Vpravo Fl přiměřené, kořen volný, lehká spondylartrosa. Segm. L5-S1: spondylolisthesa L5 s posunem ventr. o 11 mm, spondylolýza s širokými defekty v istmické části dors. oblouku. Výrazné diff. zúžení meziobratl. prostoru s vakuovou degenerací disku, sklerotizací přilehlých krycích plotének. AP šíře sp. kanálu v úrovni těla L5 je 30 mm, ve výši horní hrany S1 cca 18 mm, zde mírná imprese durál. vaku Protruse disku dors. nepřesahuje zadní hranu S1, výrazná je prominence ventrálně s okraj. osteoprodukcí. Lehká spondylofyt. foraminostenosa vlevo s mírnou impresí kořene L5, výraznější nález VPRAVO s kompresí kořene L5 l.dx. Kořeny S1 volné. Středně těžká spondylartrosa

Odpověď odborníka:

Mezi 4 a 5. bederním obratlem je nevelký výhřez ploténky, bez komprese míšního nervu, ostatní popisy rovněž nejsou alarmující. Posun obratle ke konservativní terapii velmi pravděpodobně, je zde tlak ploténky na kořen pod 5. bederním obratlem. Ostatní nálezy jsou spíše nevelké i když četnější. K řádné informaci je třeba znát daleko více než jen CT nález, stav pacienta, jeho potíže, neurologický nález, nález vystřelování do dolní končetiny a změny v pohybu a citlivosti v oblasti dolní končetiny.Proto nejlépe odpoví váš lékař. Z mého pohledu by byla na místě léčba zatím bez operace, nejlépe přijetím na ortopedii nebo neurologii, medikace, infúzní léčba a rehabilitace s následnou lázeňskou léčbou Velmi důležitá je dynamika potíží, zlepšování nebo zhoršování stavu. Při nezlepšování konsultace neurochirurga je na místě..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x