Diagnóza m.oswgood - schlater bilat

Dobrý den, prosím o vysvětlení a zároveň potvrzení zda byla správně nasazená léčba od praktického lékaře mého syna. Synovi bude 15 let a pod koleny se mu začali dělat boule, které při pohybu bolí. Lékař dle rentgenu zjistil diagnózu M.Oswgood - Schlater bilat, jako léčbu nasadil vysoké orthezy na obě nohy na 5 týdnů a Ibuprofen 1-0-1. Orthezy nesmí sundat ani v noci. Ve zprávě stojí: Otok: +/-, hematom:O, palp. bol. v obl. tub- tibie bilat více vlevo, hybnost alg. omezena. Je postup správný, spolužačka měla podobný problém a po sundání orthezy ji lékař řekl, že léčba nepomohla. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Choroba Osgood Schlatter se hodnotila dříve jako aseptická nekrosa apofysy v oblasti kosti holenní, nyní se tento stav většinou hodnotí jako trakční tendintis, t.zn. bolestivý a zánětlivě reagující úponová bolest se změnami na bérci následkem přetížení dosud rostoucí kosti Léčbu zde nehodnotíme, je třeba jistě omezení zátěže, měkká ortéza, postupně rehabilitační léčba. Léčba je dlouihodobá, postupně již ne nutná, a potíže u dospívajícího trvají i několik měsíců, ale probíhají vždy s dobrým výsldkem, i když se rtg obraz mění jen velmi pomalu. Koleno a podkolení je třeba klinicky sledovat, větší léčebná opatření většinou nejsou nutná, jinak dle vašeho ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Diagnóza M.Oswgood - Schlater bilat | Od: Marián | 4.4.2015 07:21
Dobrý deň, mám 29 rokov a s týmto problémom sa trápim od puberty. Aktívne som športoval (futbal, hokej, atletika) a na pravom kolene mám 15 rokov výrastok. Bol som u veľa ortopédov (odporučili vždy rok nešportovať - dodržal som to), mám veľa krát RTG, CT, MR kolena a dva krát ma aj operovali. Pri operácii sa vždy vysekal výrastok, poupratovalo sa to pod kožou, aby tam neostali úlomky a zašila sa koža. Potom nasledovali rehabilitácie a vždy ročná pauza. A bez výsledku. Znovu mám výrastok a neviem čo s tým, pretože koleno vždy bolí (aj v kľude) a pretože šport mám rád, tak by som ho rád vykonával ďalej. Viete mi poradiť iné operačné metódy alebo čo robím ja resp. lekári nesprávne, že sa mi to už dva krát vrátilo? Ďakujem za odpoveď.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: