Diagnoza n872 - delozni čípek

Dobrý den, chtela bych se zeptat...pred cca sesti tydny, jsem byla na konizaci delozniho cipku (pred konizaci mi bylo receno, ze je to stale jeste CIN I) dle vysledku hystologie, je to ale jiz CIN III - diagnoza N872. Pry to saha vice dozadu..Pani doktorka mi rekla, ze rakovinu nemam (vi to jiste? Nemuze byt nalez jeste nekde hloubeji?) A nabidla dve moznosti. Bud aktivni reseni (ze pujdu na druhou konizaci co nejdriv ) nebo ze se vycka 6 mesicu, jak to pak bude vypadat..domluvila jsem se s ni, ze bych sla na druhou konizaci po lete, v zari. Ale ted mame s pritelem trosku strach..pritel rika, ze bych mela jit co nejdriv..nejblizsi volny termin, by byl cca za mesic..myslite, ze rozmezi cca ctvrt roku nejak nalez zmeni? Ze se to muze zhoršit a postoupit v rakovinu? Popripadne, kdyby tam jiz nejlay nalez byl, je vekani hodne nebezpecne? Mam strach hlavne z toho, ze rakovina metastazuje...nevim, jak moc je to nebezpecne..myslite, ze bych mela jit co nejdříve, nebo mohu s klidem jit az v tom zari? A kdyz uz Vam pisi, jak je mozne, ze zprvu to nevypadalo tak vazne a jeste defakto nedavno jsem mela cytologii v poradku a ted hystologie vysla na treti stupen prednadorovych zmen? Je to tim, ze zmeny probihali hlouběji? Proto zprvu cytologie vychazeli dobre? (Protoze to vepredu jeste nebylo..?) Nebo je mozne, ze by to u me melo tak rychly prubeh?? (Je to Cca rok od prvni spatne cytologie..) Mnohorkat dekuji za odpovedi. S pozdravem Veronika.

Odpověď odborníka:

Milá Veroniko, rozdíl v cytologii první a definitivní po konizaci je pravděpodobně tím, že cytologie odebírá pouze stěr, kde defintivní nález zachytí pouze některé buňky. Zatímco materiál po konizaci je lépe a komplexněji vyšetřitelný. Ke zhoršování změn na čípku dochází běžně, proto se pravidelně kontroluje. Je to dáno vlivem zevních faktorů (HPV infekce, kouření),ale i celkovým stavem pacientky (stres, vysoká námaha, opakované infekty, oslabení imunity).Ve zprávě je uvedeno, že problém nebyl odstraněn celý, že změny dosahují do okraje toho ,co odstranili. Nejedná se o invazivní nádor, který by byl schopen zakládat vzdálené metastazy. Ale i přesto bych Vám spíše doporučila výkon neodkládat a dokončit odstranění přednádorových změn. Není nač čekat, zdraví je na prvním místě!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: