Dieta pri diabetes

Prosim Vas, pocula som, ze pri diabetes 2, je vhodna dieta surovou stravou,tvz. RAW strava, ktora je vlastne na konzumacii iba ovocia, zeleniny, semienok a orechov. Myslite, ze je tato dieta vhodna? Potom mi ba zaujimalo aka je to nizkokaloricka dieta a co je vhodne pri nej konzumovat. A posledna otazka, ak budete vediet, pocula som, ze dakedy byva rano na lacno cukor zvyseny v krvi, ked sa tvori v peceni? Preco sa tam tvori? Co cloveku chyba? Su to tuky? Pripadne z coho to vznika a ako tomu zabranit. Dakujem krasne za Vasu odpoved. S pozdravom Lenka

Odpověď odborníka:

Diebetická dieta při diabetu 2. typu v podstatě odpovídá obecným výživovým doporučením pro běžnou populaci, tedy odpovída tzv. racionálnímu stravování.(viz potravinová pyramida – http://www.ulekare.cz/clanek/sestavte-si-spravny-jidelnicek-napovi-vam-potravinova-pyramida-17084). Spíš než experimentování s alternativními výžovivými směry bych vám doporučovala změnit Váš celkový životní styl (dlouhodobě), tedy nejen jídelníček (v něm upravit nejen zastoupení jednotlivých potravin, ale upravit i pravidelnost a pestrost), ale i navýšit pohybovou aktivitu, dodržovat pitný režim a snažit se být v psychické pohodě.
Nízkokalorická, přesněji nízkoenergetická, strava spočívá v omezení příjmu energie. Abyste snížila energetickou hodnotu stravy je nutné vyvarovat se přejídanání obecně, vyřadit potraviny s vyšším obsahem tuku a curku.Pozor také na sladké nápoje a alkohol. Naopak je dobré zařazovat celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu, netučná masa, ryby, polotučné mléčné výrobky, kvalitní oleje, atd. (opět viz potravinová pyramida).
V ranních hodinách je hodnata glykémie (cukru v krvi) fyziologicky zvýšená. U zdravého člověka to ale není problém, protože zárověň dojde i k vyšší produkci inzulinu. U diabetiků 2. typu je ale přítomna inzulinová rezistence, ta zhoršuje využití inzulinu, který umožňuje využití glukózy (krevního curku). Tím dochází ke zvýšení glykémie (krevního cukru). Z části se na tom podílí i zvýšené vytváření glukózy v játrech. Problém vyšší ranní glykémie je tedy způsoben špatným metabolismem sacharidů, ne nedostatkem tuku. Pokud se u Vás ranní glykémie objevuje často, měla byste to konzultovat s lékařem. Jinak jsou důležitá režimová opatření – dostatečná pohybová aktivita, kvalitní a vyvážená strava dle obecných doporučení, udržování optimální hmotnosti a celkově zdravý životní styl.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: