Dieta při osteoporoze

Dobrý den, je mi 26 let a bylo mi diagnostikováno osteopenie kyčelního krčku. Lékař mi doporučil stravu s vysokým obsahem vápníku a dal tabulku s potravinymi, které mám jíst. Mám na Vás k tomuto několik dotazů a předem děkuji za jejich zodpovězení. Snažím se jíst hodně máku, jím ho nedrcený. Všimla jsem si, že po jeho snězení jej opět, celý vyprázdním (vypadá stejně jako před požitím). Stráví se takto z něj vůbec nějaký vápník? Četla jsem, že potraviny s obsahem vápníku nemohu konzumovat společně s celozrnnými výrobky a jídly, které obsahují kyselinu šťavelovou či vlákninu, prý tyto potraviny buď vápník váží nebo zabraňují jeho vstřebávání. Za jak dlouho mohu po zkonzumování potravin s vápníkem konzumovat výše uvedené druhy potravin? A pokud sním něco s vlákninou či celozrnné výrobky nebo něco s kys. šťavelovou, za jak dlouho mohu sníst něco s vápníkem. Které potraviny naopak vstřebávání vápníku podporují a za jak dlouho se většinou vápník vstřebá do organismu. Mockrát děkuji za odpovědi a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Andreo, vzhledem k Vašemu věku je osteopenie závažné onemocnění. K doplnění kostní hmoty potřebuje organizmus pravidelný přívod vápníku a vitaminu D, rehabilitaci s důrazem na zátěž kosterního systému a různá režimová opatření (abstinenci od alkoholu a cigaret, správnou výživu). Pravidelný příjem potřebného množství vápníku Vám zajistí léčebné přípravky obsahující vápník; stejně tak vitamin D lze přesně dávkovat pouze formou léků. Potraviny s látkami, které vyvazují vápníék v zažívací trubici a brání tak jeho vstřebání, může jíst současně s potravinami obsahujícími vápník. Mějte však na paměti, že v tom případě se vápníku nevstřebá do krve tolik, kolik ho sníte. Vápník se ze žaludku vstřebá během cca 2 hodin po požití; z podaného množství se většinou vstřebá 25 % až 30 %. Vstřebávání vápníku podporuje vitamín D. Slupka makových zrnek je pro člověka nestravitelná, a proto maková zrnka většinou opouštějí zažívací trubici v takové podobě, v jaké se do ní dostala. Vzhledem k možnému riziku předávkování vápníkem a vitamínem D Vám doporučuji pravidelné kontroly v osteologické ambulanci. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: