Dilatace aortálního kořene

Dobrý den pane doktore. Prosim o radu. Můj syn (5měs.) se narodil s malým jednostranným rozštěpem rtu. Ve 2dnech věku ho operoval p.doktor Borský. Při kontrole na ORL pan doktor zjistil,že má malý ještě rozštěp uvuly. Při kontrole na dětské kardiologii (23.5.2016) kvůli FOa nám byla ještě zjištěna dilatace aortálního kořene. Na kontrolu jdeme až 20.1.2017.Chtěla bych poprosit o vysvětlení této diagnozy,zda je to nebezpečné pro další život syna a zda je nutné nějak to řešit,např.chirurgickým zákrokem apod.

Odpověď odborníka:

Zdravím, nejsem sice kardiolog nebo kardiochirurg v oboru pediatrie (a Váš dotaz se tohoto oboru týká). Při mých omezených znalostech z pediatrie a při možná omezené interpretaci Vašeho dotazu je nutné vědět, jestli oblouk aorty a navazující sestupná hrudní aorta má normální průběh. V tomto případě je třeba zmínit potenciální diferenciální diagnózu dědičného onemocnění (avšak neznám zdravotní stav Vás ani otce), tzv. Marfanova syndromu (viz odkaz https://www.google.cz/search?q=marfan%C5%AFv+syndrom&hl=en-CZ&gbv=2&oq=marfan%C5%AFv+syndrom&gs_l=heirloom-serp.12..0j0i22i30l9.8178.18817.0.54806.16.8.0.8.8.0.95.635.8.8.0....0...1ac.1.34.heirloom-serp..0.16.768.a4MPj6IWOds na Marfannův syndrom). Pro přesnou odpověď na Váš dotaz kontaktujte prosím dětskou kardiologii. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: