Dilatace kps u plodu

Dobrý den,mám dotaz. Při screeningu v prvním trimestru(12.týden) mi byla zjištěna zvýšená hodnota NT- 3,2,jinak krev a vše ostatní v pořádku. Riziko na DS mi vyšlo 1:322. Nabízenou amniocentézu jsem odmítla. Následovala ultrazvuková kontrola v 17.týdnu,NT bylo zvýšené pouze v 12.týdnu,ale byla nalezena mírná dilatace kps oboustraně 4,5mm. Nyní v 22.týdnu se dilatace zvětšila,pravá 6,1,levá 7,2mm. Jinak vše ostatní na ultrazvuku v pořádku. Jaké jsou šance na zdravé dítě? Je nutné v tomto případě podstupovat amniocentézu? Předem děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, šance na zdravé dítě Vám dle popsaných parametrů neřeknu.NT se měří pouze v 11-13.tý, dále ne, nejsou popsány změny.co se týče dilatace pánviček, může se to zhoršit, zůstat stejné nebo vymizet.amniocentéza je na Vašem rozhodnutí, výsledky také nějakou dobu trvají(cca 1- 2 týdny), což je pro Vás hraniční čas.jde o to si rozhodnout,zda byste zvolila potrat do 24.týdne v případě,že by byl nějaký problém....

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouříte? Pak možná nebudete mluvit!
Články: Kouříte? Pak možná nebudete mluvit!
Se zapálenou cigaretou má...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolavé zápěstí? Buď to přeháníte s počítačem, nebo za to mohou hormony
Co prozradí jaterní testy?
Články: Co prozradí jaterní testy?
Prokázat hepatitidu je...
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: