Dilatace mozkových komor

Dobrý den, u syna narozeného 27.10.2010 se objevil následující nález. Chtěli bychom vědět, jak je jeho stav vážný a jak dále postupovat. Podle dětského neurologa je vývoj odpovídající. Na velkém ultrazvuku z 21. týdne těhotenství byl nález v normě. Děkujeme za odpověď. Zpráva z nemocnice dne 3.1.2011 Sono mozku V UZ obraze je gyrifikace mozku pravidelná, středové struktury nejsou stranově posunuty, plexy s pravidelným nálezem. Není patrna kolekce tekutiny pod kalvou, interhemisferická štěrbina je štíhlá. Postr. komory s lehkou dilatací – vpravo max. 6,74 mm, vlevo max. 6,02 mm, ostatní části liquor. prostor bez dilatace. RE: lehká dilatace postr. komor Dop: UZ kontrola za 3 měsíce, sledování dětským neurologem Zpráva z nemocnice dne 11.4.2011 Sono mozku V UZ obraze je gyrifikace mozku pravidelná, středové struktury nejsou stranově posunuty. Minimální kolekce tekutiny pod kalvou – do 3,9 mm, interhemisferická štěrbina je štíhlá. Postr. komory s lehkou dilatací – vpravo max. 10 mm, vlevo max. 7,5 mm, ostatní části komor prostor bez dilatace. V levém plexu je patrno drobné anechogenní ložisko vel. 5,5 mm, s hyperchogenním lemem, prominující do postr. komory, cystického charakteru – drobná cysta v I. plexu, vs. stp. po drobném krvácení do I. plexu (porod byl VEX). Ložiskové změny v moz. tkáních nejsou patrné. Ré: Lehká dilatace postr. komor, malé mn. tekutiny v zevních liquor. prostorách Drobné cystické ložisko v I. plexu, pravdě. stp. po proběhlém krvácení Dop: Nutné další UZ a neurol. sledování, UZ ko 7/2011

Odpověď odborníka:

Stav nevyžaduje žádný zákrok, je ale potřeba mozek sledovat ultrazvukem, aby se případně zjistilo, že se nález zhoršuje.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: