Dioptrie u očí, nošení brýlí x nenošení brýlí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, je mi 13 let a nevidím na dálku. Teď (asi před měsícem) mi dali nové dioptrie, 4 (vlevo) a 4.5 (vpravo) dioptrií. Chtěl bych se zeptat, jestli je to rapidní změna oproti předchozím 2-3 rokům (celkem dost jsem na počítači) ? Měl jsem před 2-3 roky jen 2 a 2.5 dioptrií. A ještě jedna otázka: Když nenosím brýle (např.: na blízko vidím = nepotřebuji je nebo při chůzi, procházce parkem), můžou se mi dioptrie zvýšit??? Nebo mám pořád nosit brýle (používám je jenom při dívání se na tabuli ve škole)? Může nenošení brýlí zlepšit zrak, či zhoršit zrak? Děkuji moc!

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Filipe, při těchto dioptriích by jste měl brýle nosit trvale. Odkládat již jen vyjímečně (plavání, skákání na trampolíně apd.). Rozhodně neodkládat při čtení. Proběhlo několik studií, které prokázaly, že optimální je trvalé nošení korigující plnou dioptrickou vadu. V největší asijské studii dokonce bylo u dětské a náctileté populace prokázáno zpomalení zhoršování při trvalém nošení plných dioptrií. Současný pohled ale zatím stále říká, že nenošením brýlí se oči nekazí, ale více unavují a hlavně se nezapojuje zaostřovací aparát správnou měrou. Což může být problém do budoucna, když by pak chtěl nosit kontaktní čočky. Navýšení dioptrií je výrazné, ale určitě ne zbytečné a ve Vašem věku, kdy výrazně rostete to není nic vyjímečného. Nenošením brýlí se Vám zrak rozhodně nezlepší. vada je dána tím, že je oko delší než by mělo vůči ostatním strukturám oka být. A uznejte sám, že zkrácení oka nenastane v důsledku nenošení brýlí. Brýle i kontaktní čočky jsou pouze řešením nastalé situace, ne léčbou.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: