Diplopie, vada disku nervi optici

Dobrý den, Rodiče mají pro těhotenství problematický RH faktor (konkrétně nevím). Matka kvůli tomu pravděpodobně přišla o 2 přechozí děti (2 těhotenství). Pak jsem se narodil já s vrozenou vadou disku nervi optici - jsem v podstatě slepý na pravé oko. Jednalo se o rizikové těhotenství a navíc byla v jeho průběhu značně ve stresu. K tomu se vztahuje můj první dotaz: Může moje oční vada jakkoliv souviset s RH faktory či stresem? Před měsícem se mi jeden den stalo, že jsem viděl (zvláště na blízko) dvojitě. Obraz byl vertikálně posunutý. Zakrývání nevidoucího oka ani sundání brýlí na to nemělo žádný vliv. Nebyl jsem nijak ve stresu (ani den předtím), stejně tak jsem oči (oko) výrazně nenamáhal. Jediný rozdíl byl, že jsem byl nachlazený a měl rýmu+kašel - již poměrně klidnou, bez teploty. Bral jsem Bromhexin a pro jistotu Paralen. Vše podle doporučeného dávkování. Nikdy předtím ani den po se to již neprojevilo. Doktor mne poslal na neurologické vyšetření. Druhý dotaz: Nevíte čím by to mohlo být? Jaké jsou možnosti a co mne čeká v rámci vyšetření? Možná to s tím souvisí tak to raději napíši - pozoruji, že mám problémy se změnami nálad. Poslední dobou se cítím docela špatně, možná až v depresi (?). Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vrozená vada disku zrakového nervu nebude mít příčinu s popsaným problémem s Rh faktorem. Ten nastává, když je matka Rh- a dítě Rh+, protože imunita matky rozpoznává dítě jako nebezpečné a začne proti němu tvořit protilátky. To pak může způsobit potrat. K další otázce...nepoznám zda odesílají doktor byl praktický lékař nebo oftalmolog. Pokud jste oftalmologa nenavštívil, tak tam by jste měl začít ... vyloučení keratokonu, opacit rohovky, otoku zrakového nervu, problému s čočkou. Na toto vše stačí vyšetření pod štěrbinouvou lampou (zapřete bradu a čelo do opěrky a svítí se Vám do oka). Jestli byl oční nález na vidomém oku v pořádku, tak je návštěva neurologa na místě. Jaká vyšetření Vás čekají u něj Vám přesně nepovím. Důležité pro diagnostiku z očního hlediska je, zda je pravé oko opravdu slepé, nebo jsou jen velké výpadky v zorném poli. Pokud jsou jen výpaky, tak je možné, že se pravé oko snažilo o fixaci a v kombinaci s levým vzniklo dvojité vidění. jestli se jednalo čistě o monokulární diplopii, tak příčin je více.... a to od šedého zákalu (velmi nepravděpodobné ve Vašem věku) přes metabolická onemocnění, dále neurologická onemocnění (např. pojiv) až po psychické onemocnění. I obyčejný hysterický záchvat může vyvolat monokulární dvojité vidění. Takže i problémy se změnami nálad mohou mít spojitost.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: