Disekce hrudní aorty

Manžel mi zemřel v 51 letech na disekci aorty. 10let ho trápila bolest zad, na kterou měl poloviční invalidní důchod. Srdce měl zdravé, léčil se s vysokým tlakem. Často jezdil na rehabilitace, na rovnání zad spojené s obstřiky. Týden před smrtí ležel a udělalo se mu nevolno. Stěžoval si na bolest na hrudi, která vystřelovala do krku až hlavy, bolest zad a dolních končetin. Byl bledý, zpocený a klesl mu tlak. Druhý den jsme jeli k lékaři, kde potíže popsal a lékařka potvrdila zablokování zad a byla mu poskytnuta pomoc v podobě odblokování zad a 4 obstřiků. Celý týden měl zimnici /myslel si, že v sobotu před tím, než se mu to stalo venku nastydl/, občas zvýšenou teplotu, bolesti zad a bolest v místě ledvin. Ve čtvrtek mu byla na rehabilitaci srovnána žebra, bolest na krátký čas ustoupila. V pátek navštívil obvodního lékaře a stěžoval si na bolest ledvin. Ten ho poslal na vyšetření moči, kde žádný nález nebyl. Prostě lékaři i rodina usoudila, že vše je od zad. V sobotu opět bolesti zad, ve 23 hod náhle /bez jakékoliv předchozí námahy/ bez jediného slova začal chrčet a ani 40 minutová masáž srdce nám ho nevrátila. Pitevní nález - disekce aorty vlivem hypertenze (krvácení do osrdečníku). Vysoký tlak měl, ale pravidelně bral léky. Kouřil 15 cigaret denně, měl málo pohybu, protože ho neustále bolela záda. Máme výčitky, že jsme s ním po 1. příhodě nejeli k lékaři. Prostě jsme mysleli, že si skřípl nějaký nerv a patří to k zádům. Chceme vědět, zda by se ho podařilo ještě zachránit, kdybychom ho odvezli hned na začátku do nemocnice, a co mohlo být příčinou, když se srdcem a cévami problémy nikdy neměl a cholesterol měl také v pořádku. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, disekce aorty patří k nejobtížněji diagnostikovatelným akutním onemocněním. Ze zkušeností vím, že i v nemocničních podmínkách je stanovení správné diagnózy velmi svízelné a potřebná diagnostická technika (jícnové echo, CT, angiografie) často nedostupná, navíc u pacienta s chronickými vertebrogenními obtížemi se zákonitě zpravidla nejprve pomýšlí na muskuloskeletální původ. I včas diagnostikovaná a operovaná akutní disekce hrudní aorty má více než 50% časnou mortalitu. V případě perforace do perikardu dochází k úmrtí do několika minut; daleko nejčastější příčinou disekce je hypertenze. Z výše uvedeného vyplývá, že v žádném případě nemáte důvod k sebeobviňování ze zanedbání či špatného postupu. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: