Diskogenní lumbalgie

Od dubna 2013 trpím silnými bolestmi bederní páteře. Ze začátku jsem téměř nebyla schopna se ohnout a pokud ano tak se narovnat. Po absolvování léčby obvodním a rehabilitačním lékařem – léky a injekce proti bolesti, zánětu a na uvolnění svalstva, parafínu a masážích, které byly bez výsledku, v některých případech vedly i ke zhoršení stavu. Nyní navštěvuji Neurologickou ambulanci. Výsledky CT: V prostoru L5/S1 zobrazena paramediální až foraminální protruze disku doleva cca 5mm, ploténka je v kontaktu s nervovým kořenem I.sin. a částečně i s durálním vakem. Meziobratlové prostory nesnížené. Sinistroskoliosa L páteře, lordosa napřímená. Závěr neurologa: Diskogenní lumbalgie + spasmofilie. Ordinovány analgetika – Doreta, a rehabilitační cvičení. Výsledek opět žádný, během cvičení bolesti, další dva dny silné bolesti v páteři plus další obtíže jako bolest vystřelující do dolních končetin a mravenčení v DK a v oblasti bederní páteře. Momentální stav, bolesti přetrvávají. Pokud jsem v klidu (tzn. v poloze napůl sedím, napůl ležím) nebo v noci když ležím, bolest je slabší, spíše tupá, občas cítím jakoby šimrání v páteři a trnutí v nohou. Při běžné aktivitě, která trvá déle jak půl hodiny - domácí práce, delší chůze, sezení na židli se bolest zhorší, v oblasti páteře je ostrá, řezavá, vystřelující do LDK – hýždě, zadní část stehna po koleno, achilovka, malík, a občas do PDK – hýždě, zadní část stehna. Chtěla bych se zeptat, co se s tím dá dělat. Neuroložka mi stále doporučuje jako jediné východisko operaci, ale nevím jestli třeba pak nakonec nedojde ještě ke zhoršení. Bude mít tato diagnóza, podstatný vliv na výkon mého zaměstnání – pracuji jako obsluha linky což obnáší 8 hodin stání na jednom místě v kombinaci s rotačními pohyby, zvedání těžších břemen, případně dlouhodobá práce v podřepu či předklonu. při ztížených pracovních podmínkách ( v zimních měsících práce až při -10 stupních). Nebo si mám zkusit zažádat o invalidní důchod a hledat jinou lehčí práci.Na nemocenské jsem již 5 měsíc a nyní čekám na výsledky z MR. Děkuji Michaela

Odpověď odborníka:

Na CT máte nevelký výřez ploténky asi odpovídající vašim potížím. Od dubna je jistě už dlouhá doba, pokud máte pocit, že se situace ani trochu nezlepšila, je asi operační výkon na zvážení, i když jeho efekt, jak sama píšete nemusí být 100%. Už vzhledem k tomu, že páteř v práci dost zatěžujete. Zkuste se na neurochururgii dotázat na jejich názor a pak se můžete stran event. operace rozhodnout. zdali ješětě počkat, nebo úž ne.
Pokud si zažádáte o invalidní důchod, asi nebude plný. V dnešní době je to trochu problém.
Určitě se ale snažte cvičit.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: