Diskrétní vyšetření

dobrý den, je mi 16 a vykouřím tak 10 cigaret týdně v průměru. chci přestat, ale ještě předtím bych se chtěl nechat vyšetřit kvůli rakovině plic, protože se rakoviny bojím. Je nějáká možnost se nechat vyštřit bez toho aby o tom věděli mí rodiče ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Matěji, děkuji Vám za dotaz. Rozhodnutí abstinovat od kouření je velice chvályhodné, jelikož závislost na tabáku je obrovským rizikovým faktorem vzniku rakoviny plic /a jiných onemocnění/. Prvním vyšetřením při podezření na rakovinu plic je klinické vyšetření lékařem prvního kontaktu a RTG snímek hrudníku. Zajděte za praktickým lékařem a řekněte mu o své závislosti, o svém strachu ze zhoubného nádoru a popište mu své event.potíže /kašel, dušnost/, pokud nějaké v současnosti máte. Lékař Vás vyšetří a posoudí, zda-li je RTG vyšetření indikováno. Ve Vašem věku je ale nádorové onemocnění plic zřídkavé, nálož cigaret, které jste vykouřil, ještě není tak velká a RTG se indikuje až při potížích /respirační infekt, chronický kašel, dušnost, vykašlávání krve/. Zásadním krokem je pro Vás abstinence kouření. S každou další cigaretou Vaše závislost narůstá a roste také riziko rakoviny. Držím Vám palce a věřím, že to zvládnete. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Ideální
Tuberkulinový test
Články: Tuberkulinový test
Tuberkulinový test je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: