Dislokace čéšek

Dobrý den, V obou kolenech mám dislokaci čéšek stupeň wimberg 2-3.na to navazuje artróza vnitřní části obou kolen, taktéž stupně 2-3. Je mi 29 let. Levé koleno mě bolí už prakticky denně, noha se prolamuje jakoby dovnitř do steany, nejsem schopna stát na jedné noze. Prave koleno Bali při chůzi další než cca 30 minut. Vazy se snažím posilovat. Prošla jsem si snad všemi možnými rehabilitacemi, ale zatím nic nepomohlo. Lékaři zatím odmítají můj problém řešit, protože ani ceska ani artróza není nejvyššího stupně. Slyšela jsem o obnově chrupavky pomocí implantáty umělé chrupavky. Mohla by to být pro mě cesta? Či co byste prosím radil? Kam se obrátit? Nedovedu si představit v současném stavu pohyb třeba při budoucím těhotenství.

Odpověď odborníka:

Změna čéšky ve smyslu Wiberg II-III není tak závažná, aby způsobovala možnou artrózu. Podle vašeho popisu by spíše připadala chondropatie kolena. Nezralá chrupavka reaguje na přetížení změnami, kdy vzniká prosáknutí chrupavky, mikrotrohlinky, malé části chrupavky se mění na méněcennou vazivovou tkáň. Stav se může přece jen postupně zlepšovat při nepřetěžování kolena, to je nejdůležitější, posílení svalové části nad a pod kolenem, rotoped, při potížích absolvovat elektroléčbu, cvičení v bazénu, pobyt u moře. Opravdová příčina chondropatie není zcela známa. Jedná se opravdu o mladé pacienty. Jinak být pod ortopedickou kontrolou, stav sledovat. Neviděl bych vyhlídky tak pesimisticky jak píšete. I těhotenství může přispět k určitému přeladění organismu pozitivně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: