Distorze a ruptura vazů

Dobrý den, před 10 dny jsem měla úraz na lyžích. Diagnóza klinicky stanovená ortopedem: distorzio genus I. dx, ruptura LCA a LCM I. dx., th: pevná ortéza, berle. Cća po devíti dnech th. a klidu mne koleno přestalo téměř bolet, když snímám ortézu do sprchy s chůzí nemám téměř žádný problém. Je možné, že se jedná skutečně o rupturu nebo může jít pouze o natažení vazů (jsem hypermobilní)? Za necelý měsíc mám jet na lyže do Itálie a myslím si, že s nataženými vazy bych to mohla zvládnout. Musím se rozhodnout rychle. Jaká by vyplývala rizika, pokud bych hned začala sportovat s téměř plnou zátěží: Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Na prvním místě je stanovení diagnozy. Jen klinickým vyšetřením vlastně nelze diagnozu ruptury menisku dnes s jistotou stanovit.stanovit. K tomu je potřeba buď CT nebo magnetickou rezonanci nebo artroskopii. Stejně je tomu i s bočním vazem. Jen jeho úplná ruptura a pathologický volný pohyb do strany by mohl svědčit pro toto poranění. Pokud se stav tak rychle zlepšuje mohlo se skutečně jednat jen o distenzi, natažení, bočního vazu nebo jeho malé natržení, které se rychle hojí. Při poranění kolena, které vyvolalo nutnost ortézy bych spíše byl pro odložení lyžářského zájezdu nebo jeho zrušení do vyjasnění celé zálěžitosti kolena,.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: