Distorze chopartu

Dobrý den, 17.11.2014 jsem si večer špatným došlápnutím přivodil podvrtnutí v nártu levé nohy kdy bolestivé místo bylo z vnitřní boční strany nártu. Dle doktora je to: Distorze Art. Choparti L. SIN. Od rána druhého dne, jsem na nohu nemohl došlápnout. Bylo to dosti bolestivé. Navšívil jsem pohotovost, kde mi lékař nařídil ledovat a mazat lokálními gely (Ibalgin gel apod..). Udělal rentgen a zlomenina tam není. Dalších pár dní jsem lehce nohu rozcházel a promázával těmito gely. Přes den jsem vždy nohu nějak rozchodil, nicméně došlápnout jsem nemohl. Nejvíce však bolela noha ráno po prvních došlápnutí. Vždy jsem kulhal. Jelikož se obtíže po cca 14ti dnech zlepšily pouze minimálně navštívil jsem ortopedii. Tam mi bylo řečeno, že mi měli dát ihned alespoň ortézu nebo sádru. Pro jistotu pan doktor udělal také rentgen. Také říkal, že to zlomené není. Nyní jsem byl začátkem ledna na kontrole a noha se dosti zklidnila. Sice to nebylo ideální, ale bylo to již lepší, než v prosinci. Od začátku ledna jsem ale nohu začal zatěžovat více a to hlavně pohybem. 3-4 v týdnu chodím svižnější chůzí cca 5-6 km po rovném terénu (silnice) a cca 5x v týdnu jezdím na eleptickém trenažéru. Od té doby se mi bolesti opět vracejí. Při chůzi podvědomě noze odlehčuji a tím mě poté vždy bolí v zadní části kolena levé nohy (zezadu pod stehnem v jamce) a také vždy cítím namožený sval na pravé noze. Snažím se ale na nohu došlapovat při chůzi plnohodnotně, ale vždy při došlapu cítím bolest. Je toto normální, že i po dvou měsících mohu mít stále takovéto problémy ? Nohu mám od doby podvrtnutí stále lehce nateklou v oblasti podvrtnutí, tedy na vnitřní boční straně nártu levé nohy. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Normální to bohužel je. Škoda , že nedošlo ke zklidnění v sádře po úrazu. Vazy ještě nejsou zřejmě dohojeny, mohlo dojít k jejich poškození stejně tak šlach za vnitřním kotníkem a jak podvědomě odlehčujete bolí Vás úpony lýtkových svalů v podkolenní na stehení kosti . V současné době bych doporučil zahájit rehabiltaci magnet a vířivku a zatěžovat pouze normální chůzí bez větší zátěže. Pokud bude rehabilitace bez efektu je vhodné scintigrafické vyšetření, které by mohlo odhalit případné úrazové změny, ketré nejsou vidět na rtg snímku. Potíže mohou trvat několik měsíců.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: