Distorze hlezenního kloubu

Dobrý den, po nešikovném došlápnutí se mi před 5 týdny stal úraz, při němž jsem si poranil vnější hlezno. Kotník modrý, oteklý. Po RTG beze změn, postavení dobré, na pohmat jen mírně bolesti.é. Dle doporučení lékaře na traumatologii bez fixace - pouze ledovat a stahovat. Jelikož se částečně živím sportem, řešil jsem následně i návštěvu ortopeda, který diagnozu potvrdil s tím, že doba léčení bývá cca. 5 týdnů. Nohu nepřetěžovat, stahovat, ledovat a doporučil mi rehabilitace. Nyní po 5 týdnech je kotník stále lehce oteklý, bez hematomu, ale nebolí (jen lehce v oblasti achylovky na druhé straně). Na kontrole jsem do něho dostal injekci diprophos+mezokain a dál doporučení, nedělat vůbec nic (sport). Na rehabilitaci mi zase tvrdili, že do bolesti. Trochu mně to zarazilo, protože to nebolí, ale je to jen lehce oteklé. Když jsem se dozvěděl, že pokud to tak bude vypadat i za měsíc, bude se uvažovat o atroskopii, byl jsem fakt překvapený. Moje otázka zní. Co znamená nepřetěžovat? Jsem zvyklý běžně jezdit na kole 150km nebo běhat 10-20km (4x týdně). Připadne mně, že ujet na kole 40km není zátěž prakticky žádná. Lékař byl jiného názoru. Na rehabilitacích mně řekli, že pokud to nebolí, nebáli by se. Kde je pravda? Sedět doma je pro mně utrpení, ale zase si nechci ublížit neuváženým přetížením (i když to tak necítím).

Odpověď odborníka:

Moderní americké postupy bohužel zavádějí funkční léčbu distorze hlezna. Natažený a většinou i natržený vaz, někdy i mikroskopicky ke svému zhojení potřebuje klid. Ten byl dosažen bohužel přerušovaně. Při větším podvrtnutí jistě na místě sádrový obvaz a dokonalé zklidnění. Nyní bych doporučoval provést na ortopedii vyšetření hlezna opakovaně rtg a diagnostický ultrazvuk. Může se jednat o drobnou zlomeninu, která na původním snímku nebyla vidět nebo i natržení vazu, který je nezhojen. Hlezno se jistě dohojí, ale i nyní by potřebovalo zklidnění, doporučil bych polotuhou ortézu na hlezno a šetření hlezna, později při namáhavých činnostech stahovat elastickým obinadlem. Sádra je nenahraditelná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: