Distorze hlezna - doba léčby, bolest, sportovní zátěž

Dobrý den, 26.3.2013 jsem si při běhu natáhla a zvrtla pravý kotník. Následné ošetření v nemocnici s možnou lomnou linií, která však byla po 2 týdnech RTG vyloučena, možné přetržení vazů lékaři vůbec nezmínili. Měla jsem tedy SF na 3 týdny s tím, že pak mohu již pomalu zatěžovat. Nicméně jsem pak navštívila ortopeda, který mi při pohledu na stále ještě rozsáhlý hematom až k prstům sdělil, že jsem měla pravděpodobně přetržené nějaké vazy, že na to 2 týdny nemám ještě šlapat a poté mi napsal RHB(10x - vířivka, magnet, cvičení na labilních plochách). Nyní je to cca 2,5 měsíce od úrazu, před týdnem jsem ukončila RHB, avšak při chůzi mám stále problémy. Nechodím žádné štreky, pouze krátké vzdálenosti k tramvaji apod., ale už od rána, jakmile stoupnu na nohu, cítím při došlápnutí bolesti. Píchání z vnitřního kotníku, jakoby i od paty + bolest vnější části hlezna, kterou mám stále oteklou, tu cítím i v klidu a je taková tupější, při chůzi píchání. Kromě té vnitřní bolesti je na dotek noha citlivá také, ale to není až takový problém. Zajímalo by mne tedy, jelikož mám za měsíc jet do Černé Hory na hory (denní třeba 8 - 10 hodinové šlapání v horách), zda je to reálné, jak se mám teď chovat, zda zatěžovat nebo počkat až odezní bolest, příp. zda je možné prodloužení RHB např. s ultrazvukem či jinými technikami, aby se hojení urychlilo (?). Nejsem odborník, takže nevím, ale dělá mi to starosti, protože ke konci srpna odjíždím na Kavkaz, kde to s chůzí po horách bude ještě náročnější. Jsem z toho poněkud nesvá, protože jsem byla zvyklá pravidelně běhat, bruslit atd. a po takové době od úrazu už bych předpokládala pomalý návrat ke sportovním aktivitám a ne, že mi bude dělat problémy obyčejná chůze. Velmi děkuji za Vaši odbornou radu.

Odpověď odborníka:

Jednalo se zřejmě o těžší distorzi, kde natržení nebo přetržení fixačních vazů hlezna. I když dnes se často provádí kratší imobilizace a funkční loéčba stále se vyplácí znehybnění hlezna na delší dobu fixační sádrou, která zaručí vazům klid a zhojení. Bylo by vhodné ještě pro jistotu provést kontrolní snímek hlezna pro vyloučení zlomeniny, pozitivní rtg může být i po delší době než 2 týndy. Prodloužit rehabilitaci s fyzikální terapií. Při namahavějších činnostech podle stavu hlezna užívat polotuhou hlezennou ortézu nebo alespoň pevný elastický obvaz. Domnívám se, že absolvovat vámi zmíněné výstupy s horskou námahou pro hlezno ještě nejméně půl roku není vhodné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
dotaz | Od: podobný případ | 22.7.2015 20:33
Dobrý den!
Mohla bych se zeptat, jak to dopadlo? Také jsem si již téměř před dvěma měsíci a půl přetrhla jeden vaz a další natrhla (odhaleno až po víc jak jednom měsíci po úrazu na MR) a přes rehabilitace noha stále natéká a bolí. Sádru jsem neměla, pouze ortézu a léčba byla konzervativní. Nevím, co ještě dělat, aby se mi to konečně spravilo a jaká je prognóza... Děkuji!
reagovat
re:dotaz | Od: uLékaře.cz | 28.7.2015 11:01
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Naposledy čtené: