Distorze kotníku

Dobrý den, pane doktore. Před 10 dny jsem si vyvrkla kotník, byla mi diagnistikována těžká distorze hlezna s porušením vazů a dána sádrodlaha, kterou mi po 8dnech lékaři sundali a přioložili ortézu, byl mi doporučen klid a chůže pouze z berlemi, na 3týdny. Ortéza byla hodně pevná, noha mi šíleně oteklala (hlavně prsty) a zfialověla a velmi mě to bolelo, že jsem ji musela rozstřihnout a koupit si novou. Nyní mě kotník velmi bolí, a stále otýkají prsty. Cítím se s ním velmi ohroženě, protože i přes ortézu není kotník úplně v klidu. Mám strach, že otoky prstů signalizují nějaký problém a chtěla bych se zeptat, zda je ortéza i pro tento případ vhodná, a zda se mi kotník za 3týdny uzdraví. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Po těžké distorsi se hlezno za 3 týdny nemůže uzdravit. Na místě je ortopedická nebo chirurgická kontrola, posouzení stavu funkce tepen a žil dolní končetiny, nervového zásobení a podle vašeho popisu spíše opravdu přiložení dobrého sádrového obvazu, který je u těžšších distorsí třeba ponechat pro dobrou imobilizaci 6 týdnl. Následuje rehabilitace, pohybová léčba a fyzikální terapie. Jistě je vhodný i kontrolní rtg snímek, drobná zlomenina se na rtg může projevit až s časovým odstupem. Každopádně na kontrolu , a v tomto smyslu se poraďte se svým chirurgem. Pohyb kolenem, prsty, zdvižená poloha dolní končetiny, chůze s odlehčením.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: