Distorze zápěstí

Dcera (bude jí 12), spadla a zkroutila si pod sebe ruku. Na ortopedii diagnostikovali distorzi zápěstí a stanovili léčbu octanovou mastí, priessnitz. Ruka je i po třech týdnech silně bolestivá při jakémkoli rotačním pohybu a zátěži (úchop nějaké věci). Celou dobu bez otoku či hematomu, loket nebolí. Dcera se sama dožaduje bandáží, že je bolest snesitelnější. Dnes kontrola na ortopedii, lékař ruku prohmatal a ohýbal, žádný rtg nic. Výsledek: pokračovat v obkladech, začít rehabilitovat do plné zátěže. Jak dlouho bolí distorze a nemůže tam být ještě jiný problém?

Odpověď odborníka:

U mladých lidí by měla prostá distorze do 3-4 týdnů odeznít. Distorze je vlastně jen traumat. děj, vlastní poruchou je potom poškození měkkých tkání kloubu, zde kloubu zápěstního. Doporučoval bych novou konrolu i urgentně, kontrolní snímek v několik rovinách. Zhodnocení stavu. Je zde podezření na poranění v oblasti růstové ploténky, což nemusí být na snímku , zvláště prvním, patrné. Ještě nyní by bylo vhodné přiložení sádrové dlahy. Vyhledejte chirurgickou ambulanci k vhodnému npopsanému vyšetření. Teprve po znehybnění následuje pohybová a fyzikální léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: