Disulone a těhotenství

Dobrý den, trpím Duhringovým syndromem a beru lék Disulone. Chtěla bych se zeptat, zda je nemoc dědičná a zda mohou léky způsobit při těhotenství nějaké potíže? S díky Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tato forma onemocnění není plně dědičná, jde o jakousi "atypii" v reagování imunitního systému /většinou bývá spojena i s celiakií, alergií na lepek - nevím, jak je tomu u vás...?/, nemoc patří do skupiny autoimunitních nemocí, tělo vytváří protilátky proti vlastním tkáním. Dědí se ne nemoc, ale někdy právě sklon imunitního systému reagovat podobně, ale žádný gen dědičnosti pro vaši nemoc nebyl objeven. Pokud si vyberete zdravého partnera, ten tuto pravděpodobnost výrazně "naředí" a dítko může být úplně zdravé, stejně jako když budete pečlivě dbát na správný vývoj dítěte vzhedem ke stravování a na minimalizaci okolních škodlivých vlivů. Nejvhodnější by bylo konzultovat lék Disulone s ošetřujícím lékařem, který zváží, zda může při stabilizovaném stavu váš lék vysadit ( v určitém předstihu před otěhotněním) a vy se můžete pokoušet otěhotnět, nebo vám doporučí spíše ještě vyčkat do ustálení vašeho stavu (k němu může výrazně přispět i dieta pro celiaky). Je totiž lepší, když těhotenství probíhá v klidové fázi nemoci a to posoudí právě jen váš ošetřující, který zná vývoj nemoci i váš současný stav. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: