Dítě pozitivní na gbs

Dobrý den, v únoru po 3 dnech, kdy mi v porodnici neúspěšně vyvolávali porod, mi doktoři protrhli plodovou vodu, a po 11ti hodinách se mi přirozenou cestou narodil syn. Ve 35. týdnu mi Dr. brala výtěr na streptokoka, který byl pozitivní. Při porodu jsem ATB dostala, ale i přesto se na syna přenesl. Dle doktorů se jedná pouze o kožní formu, a byl mu zjištěn ve zvukovodu a krku. Malý prospívá a přibývá a já naštěstí kojím. Stále mi ale nikdo nebyl schopný odpovědět na otázku, zda dítě bude mít streptokoka trvale, jaká jsou rizika, a zda se bude něčím přeléčovat, aby streptokok zmizel. Ptám se stále dokola, ale nikdy se odpovědi nedočkám. Bylo mi pouze doporučeno vyhýbat se obchodům a místům, kde se zdržuje více lidí, a dodržet šestinedělí doma a bez návštěv. z informací na internetu nejsem moudrá, navíc většina článků o streptokokovi zní katastrofálně. Moc prosím o odpovědi na výše uvedené otázky. Děkuji, R.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Renato. Vzhledem k tomu, že jste měla pozitivní výtěr na streptokoka (Streptococcus agalactiae), tak se stalo, že Váš syn je streptokokem takzvaně osídlen, kolonizován. To znamená, že se streptokok uchytil na jeho kůži. Neznamená to ale, že je Váš syn nemocný. Kontakt jeho kůže s Vaší sliznicí při přirozeném porodu znamená vetšinou i přenos všech přítomných bakterií, ale ne vždy. Ani podaná ATB léčba během porodu tomuto nemůže vždy zabránit, ale může zabránit tomu, aby syn onemocněl, čili aby se infekce streptokokem projevila. Kolonizace kůže novorozence bakteriemi matky je naprosto přirozená a normální věc, ale u streptokoka je nutné být obezřetnější. Pokud je syn v pořádku, tak se nemusíte obávat. Riziko vzniku infekce u osídleného novorozence trvá asi 8-12 týdnů po porodu, poté je dítě a jeho imunitní systém tak zralý, aby si se infekce projevit nemohla. Čili není nutné syna nyní nijak přeléčovat, ale je lepší nevystavovat jej zbytečně rizikovým situacím, které by oslabily jeho imunitní systém, to znamená zejména pobyt v kolektivech lidí nebo dětí. Po 12 týdnu života je riziko vzplanutí streptokokové infekce minimální. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: