Dítě s otoky

DOBRÝ DEN PANE DOKTORE, PROSÍM O VÁŠ NÁZOR... CHLAPEC NYNÍ 8 LET. OD 2,5 LET ZÁNĚTY, VELKÝCH I MALÝCH KLOUBŮ, POZDĚJI CELKEM RYCHLE STŘÍDAJÍCÍ SE A PŘED OČIMA ROSTOUCÍ OTOKY NA KLOUBECH, VYRÁŽKA ČI RUDÉ PODLITINY TÁHNOUCÍ SE RŮZNĚ PODÉLNĚ PŘES HÝŽDĚ, BOK, ZÁDA, OTÉKÁ ŠPIČKA UŠÍ, PENISU, VÍČKA, RET, OTOK VARLETE,ZÁNĚT,ODVRÁC.TORZE. OBJEVUJÍCÍ SE MAPOVITÉ FLEKY NA OTEKLÉM PATŘE, OTOK JÍCNU S POCITEM ZHORŠ. POLYKÁNÍ, ČASTO ZVĚTŠ. UZLINY/KRK,TŘÍSLA TRVALE LEHCE NAD 37 ST., STÁLE ČASTĚJI A POSL. 6 TÝDNŮ TÉMĚŘ DENNĚ SI CHLAPEC STĚŽUJE NA ČETNÉ BOLESTI BŘICHA-PRÝ KOL. PUPÍKU /V POČÁTKU BYL VIDĚT LEHCE VYSTOUPLÝ OTOK/, K TOMU BOLEST - UKAZUJE SI OBČAS NA OBLAST SRDCE, SLEZINY, JATER, LEDVINY, ZAD../JÁTRA I SLEZINU MĚL ZVĚTŠENÉ- PŘI HOSPITALIZACI/.PŮSOBÍ NA MNE DOJMEM, JAKOBY MU OTÉKALY NEJEN VIDITELNÉ KLOUBY A MĚKKÉ TKÁNĚ , ALE I ORGÁNY UVNITŘ TĚLA... PŮL ROKU MĚL TAKÉ HEMOROIDY.V ROCE OPER. HYDROKELA, VE 4.LETECH KRČ. MANDLE, ZJIŠTĚNA HISTAMIN.INTOLERANCE,OČKOVÁNÍ MĚL BĚŽNÉ + PROTI ŽLOUTENCE .ČASTO LÉČEN ATB, KORTIKOIDY.VĚTŠÍ PROBLÉMY MÍVÁ TÉMĚŘ IHNED PO KONTAKTU S INFEK. V DĚT. KOLEKTIVU, VĚTŠÍ FYZIC. ZÁTĚŽI ČI TEPLOTNÍ ZMĚNĚ, NĚKDY STRAVĚ I JINAK. ZVÝŠENÁ ÚNAVA A OBČAS PO PROCHÁZCE MUSÍ BÝT ODNESEN -NENÍ SCHOPEN DOJÍT/NAPŘ. BOLESTIVÝ OTOK KOTNÍKU,ČI MALÝCH KLOUBŮ. ,K TOMU FLEKY NA NOHÁCH A MAX.ÚNAVA, NĚKDY AŽ POCIT NA OMDLENÍ.NE VŠAK POKAŽDÉ. MÁ VELMI ZTÍŽENÝ BĚŽNÝ ŽIVOT - ŠKOLNÍ DOCHÁZKA POUZE TŘETINOVÁ, SPORTY LEHKÉ -PŘIZPŮSOBUJEME. STRAVA NA DOPORUČENÍ BEZLEPKOVÁ, BEZLAKTOZOVÁ, FARMÁŘSKÉ A BIO PRODUKTY ATD. MRZÍ MNE, ŽE JEDNOTLIVÁ ODD. NA NĚJ HLEDÍ POUZE Z HLEDISKA SVÉ ODBORNOSTI, OBJEDNACÍ DOBY BÝVAJÍ AŽ 2 MĚS.,PŘÍZNAKY SE V RYCHLÉM SLEDU MĚNÍ A POSTRÁDÁM KOMPLEXNÍ PŘÍSTUP. JEDEN LÉKAŘ TVRDÍ :,,HEREDITARNÍ ANGIOEDEM", DRUHÝ TO VYVRACÍ. ČAS LETÍ A DÍTĚ SE ZHORŠUJE. STALA SE ZE MNE SYNOVA UČITELKA A VŠ V DOMÁCNOSTI. SE SVÝMI 60 KG MUSÍM OBČAS NEPLÁNOVANĚ SYNA 40 KG ODNÉST NA ZÁDECH .A NYNÍ TÉMĚŘ DENNĚ VIDÍM SYNA V BOLESTECH. POKUD JDE DO ŠKOLY, VOLÁ MI ČASTO UČITELKA, AŤ SI PRO NĚJ PŘIJDU..JE TO NÁROČNÉ, ALE SNAŽÍM SE VĚŘIT, ŽE ZAS DALŠÍ NÁVŠTĚVA LÉKAŘE NĚCO OBJASNÍ../5 LET /. PŘED PÁR MĚS. PODÁNA 3X PLAZMA...OBTÍŽE TRVAJÍ. NĚKOLIKRÁT HOSPITALIZOVÁN /ANAFYL. ŠOK, OTOK OBLIČEJE, JÍCNU/. MĚL I OBČASNÉ ZÁCHVATY,KDY SE TŘÁSL, OTÉKAL, HŮŘE DÝCHAL, PODLITINY - TEHDY JSEM MU PODÁVALA PŘEDEPS. PREDNISON, OBKLADY A NOSILA U SEBE STÁLE ADRENAL. PERO.PROSÍM O RADU, CO BYCH MOHLA PRO SYNA JEŠTĚ UDĚLAT, KDYŽ Z IMUNOLOGIE V PODSTATĚ ODCHÁZÍME NYNÍ PO PLAZMĚ, BEZ DG. A SE SLOVY, ŽE VŠE SE I V DNEŠNÍ DOBĚ VYLÉČIT NEDÁ A PUBERTA SNAD NĚCO ZMĚNÍ. NEBYLO BY VHODNÉ NAVŠTÍVIT NAPŘ. HEMATOLOGII, NEBO GENETIKU?PRO INFO.- MATKA DÍTĚTE AUTOIMUNNÍ /EUTHYROX/, DEDA A PRADĚDA DITĚTE- ZEMŘ. NA RAKOVINU ŽALUDKU,DVANÁCTER.,... MJ.PŘED ROKEM ZAČALY CHLAPCI VYPADÁVAT LOKÁLNĚ VLASY, KŮŽE V MÍSTĚ JE HORKÁ A CITLIVÁ, OBČAS MÁ I RÝHOVITĚ POPRASKANÁ CHODIDLA.VŠE JSEM LÉKAŘI SDĚLILA - BEZ ODEZVY- ASI NEDŮLEŽITÉ? PROSÍM O NÁZOR, PŘÍPADNĚ KONTAKT NA ODBORNÍKA, KTERÝ BUDE OCHOTEN TOMU BÁJEČNÉMU A CHYTRÉMU 8.L. KLUKOVI POMOCI...MOC NA TO ČEKÁ. BYLI BYCHOM VDĚČNI ZA POŘÁDNÉ KOMPLEXNÍ VYŠETŘENÍ A DIAGNOZU Ať JE JAKÁKOLI. I V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ POTŘEBUJI VĚDĚT JAKÝM ZPŮSOBEM SE K NEMOCI POSTAVIT A TAKÉ NAPŘ. ŠKOLA CHCE VĚDĚT PŘESNĚ, PROČ SYN CHYBÍ, PROČ NECVIČÍ APOD. ŘEŠÍM ČASTO SITUACE, KTERÉ MI S OHLEDEM NA NEVYJASNĚNOU DIAGNOZU PŘINÁŠÍ ŘADU NEPŘÍJEMNOSTÍ A PODEZÍRÁNÍ. OMLOUVÁM SE ZA OBSÁHLÝ TEXT, DĚKUJI PŘEDEM ZA VÁŠ NÁZOR ČI RADU. S POZDRAVEM KATA.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Kato, uvedené příznaky mohou být projevem různých onemocnění, mohlo by se jednat o autoimunitní postižení typu systémové vaskulitidy, v určitém ohledu projevy připomínají hemofilii, Henoch-Schönleinovu purpuru, juvenilní artritidu, nodozní polyarteritidu, systémový lupus. Doporučuji Vám kontaktovat specializovaná pracoviště, zaměřená na dědičné choroby, vrozené metabolické poruchy a imunologicky podmíněné nemoci (Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, Fakultní nemocnice Motol v Praze 5). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: