Divertikly, divertikulitida

Pane doktore, už před rokem jsem si stěžovala u prakt.lékařky na trvalé pobolívání v levém podbřišku, UZV břicha však nic významného neprokázal, takže jsme spolu dál nic neřešily... Před třemi měsíci jsem měla velké bolesti ve stejném místě, křeče břicha byly provázeny zvýšenou teplotou a vyvrcholily průjmem, po kterém se mi ulevilo, snesitelnější bolesti trvaly ale dalších několik dní. Myslela jsem, že šlo o nějakou dietní chybu, stolici mám jinak pravidelnou denně, po uvedené příhodě jsem měla jen častější pocity nedokonalého vyprázdnění a občas stolici tužší. Před měsícem při preventivní gynekologické prohlídce jsem se zmínila svému lékaři o "pobolívání břicha", gynekolog mě hned odeslal na další odborné vyšetření, byť z hlediska gynekologického bylo vše v pořádku... Před dvěma dny jsem absolvovala koloskopii, průběh byl značně bolestivý, přestože jsem byla dokonale vyprázdněná. V nálezu je : "V sigmatu četné i objemné divertikly,obtížně pronikáme přes sigma,sliznice zde zejména kolem 20cm lehce prosáklá,minim.zarudlá,dále již volně na dno caeka, B.ch jemná,dobře konfigurovaná." Vím, že těžko můžete na dálku posoudit, jak se budou mé potíže vyvíjet, ale prosím o radu, jak hodnotíte můj současný zdravotní stav a čeho si mám případně sama více všímat, případně o jaká vyšetření požádat... Ve stravě jsem měla vždy dostatek zeleniny a ovoce, s vyprazdňováním žádné mimořádné potíže. Po koloskopii mě zatím podbřišek (zřejmě oprávněně) stále bolí, před kontrolním vyšetřením za měsíc v GEO budu brát 2-0-2 Entizol po dobu 15 dní. Jsem alergická na PNC a Doxybene, jinak se léčím pouze se štítnou žlázou (uzlová struma-25 mg Letroxu). Prosím Vás zároveň o informaci, zda jsou při této léčbě střeva vhodná k antibiotikům probiotika, případně která byste mi se znalostí mé situace mohl doporučit. Magistr v"mé" lékárně mi příliš neporadil - "vhodná jsou všechna, nejúčinnější jsou ta nejdražší"... Pokud Vás už neobtěžuji příliš, poprosím ještě o Váš názor na užívání Aloe vera gelu při mých současných zdravotních potížích. Velmi děkuji předem za odpověď. Majka

Odpověď odborníka:

Vážená paní Majko, v současné době se při divertikulóze tlustého střeva považuje za prospěšné zvýšit příjem vlákniny v potravě, cyklicky užívat nevstřebatelná antibiotika (jako prevenci zánětu - divertikulitidy) a vyzkoušet účinek probiotik. V každém případě při zhoršení klinického stavu se doporučuje domluvit se co nejdříve s ošetřujícím gastroenterologem na včasné diagnostice a léčbě krvácivých a zánětlivých komplikací. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
operace tlustého střeva | Od: majka | 24.5.2015 15:13
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s divertikly tlustého střeva.Jsem po operaci 9 let , ustřiženo kus střeva.Měla jsem zánět , mám divertikly a srůsty.Casto mi je špatně , bolí břicho celý. Poradte prosím. Je tu možná i magnetická rezonance?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět močového měchýře
Články: Zánět močového měchýře
Zánět močového měchýře...
Rekonstrukční operace zachraňuje prsy a ženské sebevědomí
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar může vážně poškodit zrak!
Články: Pásový opar může vážně poškodit zrak!
Takzvaný herpes zoster...
Endokanabinoidní systém: ovlivňuje i vnímání bolesti
Články: Endokanabinoidní systém: ovlivňuje i vnímání bolesti
Endokanabinoidní systém v...
S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
Články: S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
V minulém článku jsme se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: