Divný pocit v předních zubech

Dobrý den, od včerejška mě trápí takový podivný pocit v předních dolních zubech. Chápu, že z takového popisu asi nejste nadšený, ale prostě úplně nevím, jak to popsat. Jako by ty zuby byly citlivější a já o nich prostě vím. Občas bych to přirovnal jakoby k lechtání. Vysloveně bolest to ale není a vydržet se to dá (jde se od toho odpoutat, ale jak si to uvědomím, tak to prostě otravuje). Zuby nejsou jinak vůbec citlivé na studené ani teplé, nejsou citlivé na poklep kovovým předmětem, prostě nic. Zároveň mám hodně citlivou dáseň pod těmito zuby, při dotyku mírně bolí. Už jsem jednou měl zanícené kanálky zubu v důsledku kazu, což vedlo k jeho umrtvení, a projevy byly dost jiné - zub byl dlouho předtím citlivý na studené, poté začal intenzivně bolet (že to fakt nešlo vydržet) a samozřejmě reagoval na poklep. Tohle je jiné. Navíc asi před měsícem jsem měl zřejmě zanícenou dáseň na jiném místě, na dotek bolela úplně stejně, v zubech to bylo taky cítit, ale bylo to mnohem méně nepříjemné a výrazné. Pomohlo kloktání heřmánkového čaje. Teď k tomu, proč tady vlastně píšu. Je šance (pokud to lze říct z mého vágního laického popisu), že nejde o zanícené kanálky, ale jen zanícenou dáseň a zase pomůže kloktání čaje? Teprve zítra se vracím domů ze školy a můj zubař má následně dva týdny dovolenou a v ordinaci je až od 4. ledna, kdy jsem shodou okolností objednaný na preventivní prohlídku. Myslíte, že má smysl čekat, zda to přejde a počkat eventuálně až do toho 4. (to bych vydržel, ono to nebolí, jen je to prostě takové nepříjemné)? Nebo mám jít na zubní pohotovost (což se mi moc nechce, většina známých s ní nemá dobré zkušenosti), protože hrozí, že se případný zánět kanálků rozjede naplno? Kdybych mohl okamžitě ke svému zubaři, tak tam samozřejmě jdu a nepíšu sem, ale takhle nemám jinou možnost. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte dolní přední zuby bez výplní a kazu a neprodělal jste úraz dolních zubů, je velmi malá pravděpodobnost, že by se jednalo o zánět nervu zubu. Pokud netrpíte bolestmi, nejste oteklý, vydržel bych klidně do 4. ledna. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: