Dlahová stabilizace sterna

Dobrý den, prosím chci se optat..jsem 5 měsíců po AVR + MVR (Mám 2 mechanické chlopně) Nyní viz zpráva..Interminentní bolestivost na sternu, laterálně od střední části v rozsahu cca 5-7 cm ve středni třetině sternotomické rány. Obj.lehký krepitus vlevo od střední čáry..do medikace Diclofenac DUO, při selhání medikace event.zvažována dlahová stabilizace. Můj dotaz..tento nález lékař učinil bez použití rentgenu, je to v pořádku? Dále pokud odmítnu dlahovou stabilizaci..není to životu ohrožující? Předpokládám že nikoliv..vzhledem k tomu,že se po operaci srdce ani běžně rentgen hrudního koše nedělá. Neumím si představit se znovu nechat operovat pokud to opravdu není nezbytně nutné. Děkuji předem za informace.

Odpověď odborníka:

Po 5 měsících bývá obvykle sternotomická rána zhojena. Vyjímečně může dojít k rušivým momentům v hojení rány s lokálními vámi popisovanými jevy. Nutno říci, že se jedná o vysoce specializovanou záležitost. Tuto potíž musí řešit operatér kardiochirurg po zhodnocení stavu, vyšetření rány, kvality hojení operační rány.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: