Dlohodobý problém s klouby a svaly

Pohlaví: muž Věk: 19 Váha: 78kg Do doby zdravotních komplikací aktivní sportovec – několikrát do týdne sporty jako basketbal, fotbal, horská cyklistka 4. března 2014 – Po vleklé nemoci, které jsem se nemohl cca 2 týdny zbavit, jsem vykonával první výzmnamnější fyzickou aktivitu, konkrétně basketbal. Již po 10 minutách hry jsem ucítil náhlou bolest pod oběma koleny. Dalších 14 dní jsem se vyhýbal každé náročnější činnosti, sportu zvlášť. Bolest mi větší zátěž nedovolovala. Tří týdny po této „nešťastné události“ jsem navštívil ortopeda. Ten z RTG snímku žádný problém s kolenem nenašel. Doporučil mi pořídit si tkzv. patelární pásky. Již přesně nevím jaký problém diagnostikoval, ale pravděpodobně říkal něco o zánětu v uchycení vazů pod kolenem, který způsobuje onu bolest. Při používání pásek se bolest znatelně snížila, zejména při dobrždování, skákání, zvedání se z podřepu a při dalších podobných aktivitách zatěžující danou část kolene. Zhruba po měsící a půl po „nešťastné události“ sem zpozoroval, že mi v kolenech začíná velmi hlasitě praskat ve fázi, kdy nataženou nohu pokrčím. Také jsem při tomto pohybu začal pozorovat nepřijemné tření, jako by se o sebe dřely kosti. Bolest pod kolenem pokračovala, samotné vrzání a tření však bolestivé nebylo. Opět jsem navštívil ortopeda, který mi do každého kolene 2x v odstupu 14 dnů aplikoval jakousi vyživovací injekci, která měla jednoduše řečeno koleno „promazat“. Nepřijemné tření zmizelo, praskání pokračuje dodnes. Dva měsíce po „nešťastné události“ mi začalo hlasitě praskat i v kotnících, později jsem začal cítit i jakousi špatně popsatelnost slabost v kolenech a kotnících. Ta se rozšířila později i do kyčlí a ramen. Jinak řečeno se mi začalo „cosi“ dít hlavně s velkými klouby. Usoudil jsem, že tohle asi nebude problém kolen a navštívil praktického lékaře, který mi nechal udělat krevní testy hned na několik možných příčin mého problému (revmatodiní faktor, borelioza apod.). Testy vyšly pozitivně na Toxoplazmozu. Byl jsem poslán do poradny na kliniku Infekčních nemocí v Hradci Kráolvé, kde nevěřili mým prvním testům na toxoplazmozu a udělali své vlastní. Ty vyšly pro změnu negativně. Tak a čemu teď mám veřit?...Podle toho co mi bylo řečeno a co jsem se dočetl tak toxoplazmoza by neměla být příčinou mého problému. Tři měsíce po „nešťastné události“ mi můj praktický lékař předepsal na zkoušku lék Artrilom, který mimo jiné slouží k potlačení příznaků revma. Na revma všechny dosavadní příznaky ukazovaly. Lék jsem požíval providelně 10 dní, nezaznamenal jsem zlepšení. Pratický lékař mi napsal doporučení na revmatologii do Jičína. Tam mě však vezmou !až 28. srpna!. Koncem května se také objevil úplně nový problém – bolest svalů zejména ve stehnech, později jsem se začal cítít unavený kompletně. To, co bych zvládnul dříve naprosto s přehledem, me v podstatě z týdne na týden začalo obrovsky vysilovat. Tato únava se v průběhu času mění, někdy to je lepší, někdy horší. Počátkem července jsem se začal pociťovat začinající bolest v kloubech na prstech ruky. Zkusil jsem ze své inicativy ještě dobrat asi 10 tablet léku artrilom, pochopitelně v doporčeném dením dávkování. Problémy nezmizely, ale zanetelně se umírnily ,byly jaksi stabilnější a hlavně témeř zmizela ona únava. Když mi však lék došel, únava se vrátila a to v mnohem vyráznější podobě. I chůze mě velmi vysiluje, také se poměrně dost potím. Cítím se špatně a nesvůj. Něco není v pořádku ale nevím co. Problém s unavou a vysílení svalů zastiňuje bolesti kloubů. Součásasná situace je tedy taková, že bolest kloubů, zejména kolene, není tak výrazná. Bolest pod koleny, kterou vše začlo, téměř zmizela. Hlavním problémem je teď únava, celková slabost, vysílenost svalů. Jsem na 28. srpna objednán na revmatologii. Obávám se však do té doby dalšího zhoršení mého stavu, dosavadní trend takový byl. Dokážete z toho nepřijemně dlouhého a zamotaného soupisu mých dosavadních poznatků vyvodit nějaké závěry, například co by mi mohlo být, jaké kroky dále podniknout nebo jakého lékaře navštívit? Má současná situace v neposlední řadě příliš neprospívá mému psychickému stavu hrdého a vášnivého sportovce. V příloze zasílám nějaké výsledky krevních testů. Děkuji za jakoukoliv reakci, LH.

Odpověď odborníka:

Začátkem potíží je neujasněné horečnaté onemocnění , které jste prodělal. Po tomto infektu příliš brzy došlo k obnovení sportovní činnosti. S tím se objevila řada ortopedických potíží, jako jsou tendinozy a enetezopatie v oblasti podkolení. Zásádním je ale celkový stav, probíhající potíže, které je třeba řešit co nejdříve a to nejlépe nejdříve na interním oddělení , ambulanci nemocnice , kam se bez prodlení dostavte zítra s veškerou dokumentací, případně s doporučením vašeho praktického lékaře anebo i bez něj. Po tak dlouhé době s potížemi by bylo nejvjhodnější přijetí na interní oddlění vaší nemocnice, došetření, doléčení. Vyšetření se bude týkat i srdeční a plicní činnosti a samozřejmě všech dosavadních potíží, které je třeba došetřit a doléčit. Stav nelze řešit jen dotazem v internetové poradně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x