Dlouho zvětšené uzliny na krku, teplota, biopsie

Dobrý den pane doktore, v první řadě chci mockrát poděkovat za zodpovězení mého předchozího dotazu. Po dlouhodobé bolesti v krku mi přetrvávají subfebrilie a uzliny na levé straně krku pod bradou, vedle kývače. Uzliny jsou všechny poměrně velké, dvě nad 2 cm (2,5 cm největší) a jedna okolo 1,5 cm. Uzliny jsou nebolestivé, pohyblivé, hladké a souměrné, všechny tvaru mandle nebo fazole, jsou trošku tužší, ale rozlišit, zda jsou elastické nebo měkké tak úplně nedovedu. Můj lékař na ORL si myslí, že se jedná o přetrvávání nějaké virové infekce (přes 2 a půl měsíce?) a je si jist, že nejde o nic závažného i přes jejich velikost a délku výskytu. Na hematologii, kam jsem jím byla preventivně odeslána mě však i přes normální krevní testy objednali na extirpaci, které se jako takové nebojím, ale celkem mě děsí, jestli se z toho nevyvrbí nějaký špatný výsledek... Našli mi v krvi jen poměrně hodně zvýšené protilátky proti CMV, EBV a boreliím (které laboratoř vyhodnotila po blotovací technice jako pozitivní, i když IgA a IgM nic neukazují) a pak tedy pozitivní IgA a IgG proti chlamydia pneumoniae - na to mi na hematologii nasadili na 14 dní Zinnat 500 mg 2x denně. Během terapie největší uzlina trochu změkla a cca o 5 mm se změnšila, avšak 3 dny po dobrání je opět stejně velká jako na začátku. Už jsem z toho zoufalá, protože ani imunologie neprokázala mimo jemnou alergii na roztoče vůbec nic, žádnou mezeru v imunitě, prostě nic. Můj dotaz tedy zní, může se tělo s nějakou takovou infekcí tedy opravdu takto dlouho vypořádávat? (Co týden mě v krku stále při polknutí pobolívá, tak nějak se to vrací, ale imunita je přeci v pořádku...) Začíná mě děsit předpověď mojí imunoložky, že by to klidně mohl být lymfom nebo něco zhoubného, protože subfebrilie, i když nízké a někdy večer spadnou i na 36,8, prý nejsou v pořádku, i když krk je stále viditelně prosáklý a zardulý okolo mandlí (ty jsou ale bez čepů). Stává se tedy, že se může jednat jen o obyčejnou, dlouho se likvidující infekci v krku i přes teploty a ty velké uzliny? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ještě jednou. Předpokládám, že navazující upřesnění ohledně antibiotik se týkalo tohoto dotazu, už se toho ale chopil kolega... K Vašemu textu - ano, 2-3 měsíční "vypořádávání se" není u některých infekcí neobvyklé a právě EBV nebo CMV se to týká. Byl bych tedy nakloněn spíše přístupu Vašeho ORL lékaře. Tím ale nechci říci, že se to na tyto dva možné původce dá svádět - bylo by třeba vědět, jak již jsem uváděl v minulé odpovědi, jaké přesně krevní testy a s jakým výsledkem Vám byly provedeny (zvýšení protilátek u obou těchto virů může být druhotné při nějaké jiné infekci nebo problému). I tak bych si dovolil říci, že "nález" menšího množství bakterie Staphylococcus aureus (uvádíte v dalším dotazu), stejně jako výsledky týkající se borrelií a chlamydií jsou nejspíše vedlejší věc. Zda je korektní znervózňovat Vás možnými diagnózami lymfomu apod. zde nebudu komentovat, jen bych zdůraznil, že pokud Vám hematolog doporučil invazivní proceduru, jakou je extirpace uzliny, měl Vám velmi pečlivě vysvětlil, proč je to nutné. Doporučuji se s veškerými nejasnostmi obracet na příslušné ošetřující lékaře - od toho tam jsou a mohou se znalostí detailů na Vaše otázky odpovědět samozřejmě lépe, než lze takto přes poradnu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x