Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to rýmou, kterou jsem vyléčila a týden měla pokoj, pak jsem ale onemocněla znovu a po třech dnech poctivého ležení v posteli mě neustále pobolívalo v krku. Po deseti dnech jsem šla za obvodní lékařkou, která mi řekla, že je tam nějaká streptokoková angína a na 10 dní mi nasadila Zinnat 500 mg. Přestala jsem kašlat, nicméně bolest v krku přetrvávala. Udělala mi tedy odběry krve, které byly v pořádku, stejně tak jako stěr z krku. Když jsem jí oznámila, že mě to stále trápí, řekla, že jsem zdravá, že podle krve nemám ani zvýšené hodnoty štítnice nebo indikaci alergií a že se moje tělo bude dávat pár dní do pořádku. Protože jsem však zlepšení nepocítila ani po týdnu, šla jsem za mým lékařem na ORL. Ten mi řekl, že krk je stále zarudlý a prosáklý, jakoby bojoval s nějakou dlouhou infekcí. Další den mi natekly uzliny na krku, byla jsem odeslána na sono, tam tedy oznámeno, že uzliny jsou většinou zvětšené okolo 15 - 20 mm a největší vlevo před kývačem 25 x 7 mm (tvrdé, ale pohyblivé a hladké - nebolí). Jinak bez nálezu, ŠŽ v pořádku. Lékař z ORL mi tedy udělal další odběry krve, protože mě krk stále mírně bolí (spíše tupá bolest v oblasti hrtanu a pálení v jamce) a řekl, že jsem mohla prodělat nějakou infekci, takže čekám na výsledky. Nemůžu ale už opravdu měsíc srazit teploty (ne nijak vysoké, okolo 37,5 max.) a už jsem z toho všeho unavená, nemohu pořádně sportovat ani nic podobného. Nutno dodat, že jsem z toho špatná i po psychické stránce, protože jsem "zdravý jedinec" a teď najednou se nemůžu vyhrabat z toho, co mám, ať je to cokoliv. Často mám také pocity svírání v krku, asi jako kdyby mě někdo praštil do ohryzku a přetrvávala taková sevřená tupá bolest. Můj dotaz je, nenapadá vás, zda by to nemělo nějaký jiný problém, než prodělaná infekce? Celkem se bojím něčeho závažnějšího, i když je mi jen 20 let, tak právě stav nezlepšujícího se onemocnění mě dost vyvádí z míry, jsem unavená a jakoby demotivovaná cokoliv dělat. Za dva týdny mě čeká vyšetření na gastroenterologii, aby se vyloučil možný reflux (ale ten nepociťuji), ta bolest je opravdu spíše v krku a střílí mi jakoby ke kořeni jazyka. Podle Dr. mám stále od viru spálenou sliznici a opotřebované hlasivky a neustálé nutkání si odkašlat "něco", co tam vlastně nevidí, to jen zhoršuje. Co dělat v případě, že testy na nějaké infekce (mononukleóza, herpes, atp. - dával onemocnění spojená s nateklými krčními uzlinami - jiné jsou malé), budou negativní? Hledat pomoc imunologa nebo psychologa (že by to třeba bylo psychosomatické, ale ty teploty mi k tomu nějak nesedí)? Pochopitelně mám strach z nějaké rakoviny, ale nekouřím, alkohol piji jen minimálně, stravuji se celkem zdravě a rekreačně sportuji. Je možné mít v hrtanu zánět, který ORL doktor pohledem do krku nezjistí? Omlouvám se za zdlouhavý dotaz, ale chtěla bych slyšet jakoby "nezaujatý" názor a už jsem zoufalá z neustélého obíhání doktorů. Jinak na ORL chodím na píchání B12 300 mg co dva dny, zítra po kontrolním echu (protože jsem 2001 a 2003 prodělala kvůli sportu myokarditidu), mi podle výsledků (když budou v pořádku) chce ještě aplikovat kalciovku do žíly. Jiné léky mimo antikoncepci a teď nějaké pangaminy, panthenolové tabletky, tantum verde a magnosolv neužívám. Když mi teplota vyjede opět k 37,5 užívám ibalgin. Děkuji za jakoukoliv radu nebo informaci a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Kateřino. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí, nutno ale říci, že Vaše obavy z nějaké vážnější choroby nejsou příliš odůvodněné, nejpravděpodobnějším vysvětlením stavu je opravdu infekce. Infekčních původců podobného stavu může být celá řada (byla na začátku nějak prokázána streptokoková infekce?, měla jste proveden výtěr?) a průběh ukazuje spíše na Vámi zmiňovanou mononukleosu (infekci EB virem, event. cytomegalovirem) - vzhledem k tomu, že v dotazu neuvádíte, jaké přesně krevní testy Vám byly provedeny, se k tomu nelze blíže vyjádřit. Podobné infekce se vyznačují tím, že se s nimi tělo vypořádává déle, než s jinými, v naprosté většině případů potíže ale samy odezní, chce to trpělivost. Chápu, že Vás nebaví "obíhat" doktory - celý postup by samozřejmě měl koordinovat (a veškeré výsledky hodnotit) jen jeden lékař - měla by to být Vaše praktická lékařka, ta by Vám také měla vysvětlit, proč jsou potřeba nějaká doplňující vyšetření, injekce atd. (jaký je důvod, proč Vás posílají na echo - máte nějaké potíže ukazující na aktuální srdeční problém?, proč byl zvažován reflux, když podle Vašeho popisu problém navazoval na infekci horních dýchacích cest a přetím jste potíže neměla... Smysl injekcí B12 (a čehokoliv jiného) je za daných okolností vysoce sporný - předpokládám, že informace o "kalciovce" byla pouze nedorozumění a bylo míněno něco jiného - např. kortikoid? - kortikoidy mohou mít za určitých okolností smysl, ale i tak není důvod je podávat injekčně nebo v infusi, stejně dobře fungují v tabletě...). Doporučuji tedy dbát na to, aby celý postup byl řešen jen jedním lékařem a vždy se na vše nejasné hned ptát - od toho tam lékaři jsou. Přeji Vám brzké zlepšení stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: