Dlouhodobá bolest v krku, infekce

Dobrý den, již jsem asi před 2 týdny pokládala dotaz do oblasti "Uši, nos, krk". Trápí mě dlouhodobě "iritující" krk, který ani tak nebolí, spíše je stažený a trochu zahleněný, ale stačí si jen odkašlat, dráždění nemívám, jen mi to semtam zastře hlas. Podle lékaře na ORL je krk stále prosáklý a sliznice spálená. Byl mi proveden výtěr (vyšel jen zlatý stafylokok na jeden křížek a to se prý nemusí řešit) a krev - vše v pořádku (játra, ŠŽ, krevní obraz, CRP, prostě vše, co se dalo). Když mi lékař nechal udělat ještě jedny odběry na infekční nemoci, protože se mi dosti zvětšily krční uzliny (nad 20 mm, největší vlevo před kývačem 25 * 7 mm), vyšla mi prodělaná mononukleóza, ale ta prý už v těle nepořádek nedělá a hraniční hodnoty cytomegaloviru, který lékař okomentoval jako "rozkolísané protilátky", a označil jej jako původce těchto dlouhodobých potíží s krkem. Jako léčbu cucám různé pastily (panthenol, tantum, atp.), ale stále je to takové celé ne v pořádku. Mám na vás proto otázku, zda je normální, že zvýšené hodnoty CMV mohou tak dlouho působit zdravotní potíže - semtam se mi objevují ještě večer dost zimomřivé stavy a stále to doprovází zvýšená teplota do 37,3. Jak dlouho se může tělo s takovou infekcí vypořádávat? Lékař na ORL je opravdu výborný, ale má tam vždy takový frmol, že to s ním nemůžu v klidu probrat, proto se radši táži vás. Chodila jsem k němu ještě v průběhu na injekce B12 a teď na kyselinu askorbovou a calcium nitrožilně, abych se jako postupně dala do pořádku, což moc nepociťuji. Protože nebývám nikdy takto dlouho nemocná a hodně sportuji, což nyní nemohu, jsem z toho dost špatná i psychicky a už bych se potřebovala dát do kupy. Myslíte, že mám ještě vyhledat pomoc např. imunologa? Je mi 20 let, nekouřím, piji jen zřídka a stravu si celkem hlídám. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Pokud máte pozitivní kultivaci na zlatého stafylokoka, zvýšené teploty, zvětšené krční uzliny a subjektivně bolest v krku, bylo by vhodné vás přeléčit antibiotiky dle zjištěné citlivosti. Prodělanou CMV infekci bych nepovažovala za příčinu vašich obtíží.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: